Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Mimarlık, Hangi Bakanlığı...

Sahibi Olmayan Mimarlığa Kültür ve Turizm Bakanlığı Talip

İstanbul İl Kültür Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin önceki gün Zaman’da dile getirdiği, “Mimarlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlansın” önerisine mimarlardan destek geldi.

Zaman
Sahibi Olmayan Mimarlığa Kültür ve Turizm Bakanlığı Talip

stanbul İl Kültür Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin önceki gün Zaman’da dile getirdiği, “Mimarlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlansın” önerisine mimarlardan destek geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da konunun kendi bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, mimarlığın aşamalı olarak Kültür Bakanlığı’na bağlanabileceğini söyledi. Ahmet Emre Bilgili, 2 Ağustos Salı günü Yorum sayfasında yayınlanan “Mimarlık, hangi bakanlığı doğrudan ilgilendiriyor?” başlıklı yazısında, mimarlığın kültürel bir sorun olduğunu vurgulayarak, konunun doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini savunmuştu. Mimarlığı sosyolojik açıdan değerlendiren ve inşaat mühendisi ile mimar arasındaki farkı ayırt etmekten yoksun oluşumuza dikkat çeken Bilgili, yazısında, “Mimarlık mesleği, kültür, sanat, estetik ve şehir boyutuyla mevcut bakanlıklar içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapsamı içerisinde görünmektedir. Fakat bildiğimiz kadarıyla tarihî yapıtların restorasyonu ile ilgili çalışan mimarların dışındakilerle bakanlık ilgilenmemektedir.” demişti.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, mimarlığın sanatsal özünün unutulmasından duyduğu endişeleri dile getirerek, Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin önerisine katıldığını söyledi. Ekinci, mimarlık için Kültür Bakanlığı bünyesinde bir birim kurulmasını öneriyor: “Türkiye, mimarlığın sanatsal özüne ve sorumluluğuna bağlılığı yeniden inşa etmezse bütün kentleri kimliksiz kentlere dönüşecek. Kültür Bakanlığı bünyesinde bir birim kurulmasını çok isterim. Tarihsel mimarlık için genel müdürlük var. Çağdaş mimarlık için de özel olarak örgütlenilmeli, mimarlar odasıyla işbirliği yapılmalı.”

Ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ise mimarinin mühendislik içine sıkıştırılmasından şikayetçi. “Mimarlık ve şehircilik bir ülkenin ulaştığı kültür ve medeniyetin seviyesini ifade eder. Dünyanın birçok ülkesi mimariyi bir kültür sanat olayı olarak görüyor.” diyen Alp, mimarinin ülkenin kültür ve medeniyete olan katkısının geç olmadan fark edilmesini diliyor. Uluslararası Mimarlar Birliği (UİA) Kongresi Genel Sekreteri ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Söyler de “Malezya’nın bile bir mimarlık politikası var, Türkiye’de yazılı bir politika yok.” diyor ve konuya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sahip çıkmasından duyacağı mutluluğu dile getiriyor. Mimar Salih Zeki Pekin ise mimarlığın dünyanın birçok ülkesinde Kültür Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirterek, “Devletin mimarlığa bakışı net değil. Hâlâ inşaatçı olarak değerlendiriliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işlevsel olarak himayesine girmek çok sevindirici olur.” diyor. Mimar Mehmet Konuralp’in değerlendirmesi ise şöyle: “Mimarlık, ticari bir meslek değil, incelikleri var. Senelerdir bir enstitü kurulsun diye uğraşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olması da çözüm değil, bakanlığın altında siyasi kuruluşlar var. Siyasi iktidarın söz sahibi olduğu kurumlara bağlı olunca iktidar değiştikçe uygulamalar da değişebiliyor. Tamamen bağımsız, doğrudan anayasal bir kurum olmalı.” Konuralp’in endişelerini mimar ve şair Cengiz Bektaş da paylaşıyor, “Mimarlık serbest bir meslektir, devletin herhangi bir kurumuna bağlanması doğru olmaz.” diyen Bektaş, Kültür Bakanlığı’na bağlanması halinde bakanlığın mimarlığa bir ön yol çizmesinin gündeme geleceğini, bunun da bir tektipleşmeye yol açacağını söylüyor.

Kültür Bakanı Atilla Koç: Mimarlık, bakanlığımızı ilgilendirir

“Mimarlık, kültür ve sanatla ilgili bir konu. Çünkü mimarlığın içinde yaratıcılık var. Yaratıcılığın olduğu yerde de sanat vardır. Ama mimarlık bir taraftan da mühendislik işidir ve bu nedenle de bayındırlığı ilgilendirir. Konunun bu iki ayağını da göz önünde bulundurarak mimarlık işini bir bakanlığa bağlamak gerekir ve bunun için en uygun bakanlık Kültür ve Turizm’dir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’ne bağlı mimarlıkla ilgili bir daire başkanlığı oluşturulabilir. Biz bu sene bir ilke imza atarak, resim, müzik, tiyatro, sinema dallarında yılın projesini seçeceğiz. Yine ilk kez bu alanlara mimarlığı da dahil ettik.


Oktay Ekinci: Mimarlık bir kültür ve sanat faaliyetidir

Mimarlık her şeyden önce bir kültür ve sanat faaliyetidir. Ne yazık ki konu böyle kavranmıyor, mimarlığın sadece inşaat yapmak için belediyenin onaylayacağı projelerin teknik hizmeti olduğu sanılıyor. Bunun nedeni ise 1950’lerden sonraki arsa spekülasyonuna bağlı mimar politikalarında mimarlığın sanatsal özünün unutulması. Dünyanın birçok ülkesinde mimarlık kültür bakanlıklarına bağlıdır. Fakat Türkiye’de hükümetle ilişki Bayındırlık Bakanlığı ile kuruluyor. Biz Mimarlar Odası olarak son 4-5 yıldır, Kültür Bakanlığı ile birlikte mimarlık politikası belirlemek için çaba gösteriyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sahibi-olmayan-mimarliga-kultur-ve-turizm-bakanligi-talip_31369.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!