Rafineri Reklam Ajansı
Proje Grubu:Elvan Çalışkan, Berke Hatipoğlu, Mete Sönmez, Başak Çolakoğlu, Emin Balkış, Esra Kahveci Mekanik: Step Mühendislik Elektrik: Bilişim Elektrik Aydınlatma: Has Koen Daha önce tasarlamış olduğumuz reklam ajanslarının sektördeki olumlu etkileri sayesinde yeni bir reklam ajansı işiyle karşılaştık. İstanbul-Ortaköy’de 500 m² lik bir büro katını, yeniden oluşum halindeki bu ajansın gereksinimlerine göre düzenlememiz gerekiyordu. Öngörülen çalışan sayısı/alan oranı oldukça yoğun olan programa, ajansın çok acil olarak bir yere yerleşme sıkıntısı da eklendi. İş programımıza göre ajans üç hafta gibi bir sürede çalışmaya başlayacak, gerekirse biz içeride inşaat faaliyetine devam edecektik. Oldukça genç bir kadrosu olan ve sektörde yaptığı yaratıcı işlerle tanınan bu ajansın çalışma mekânı ajansın kimlik kurgusuyla da ilintili olmalıydı. Ajansın sahibi Nil Bağcıoğlu ve yaratıcı direktörlerinden Ayşe Balı Sarç ve Aslı Yorgancıoğlu, verdikleri raporda konstrüktif öğelerle beslenmiş ve ajansın adının yarattığı imgeye uygun bir mekân tercih ettiklerini açıkladılar. Mekânın da, bir “rafineri” gibi, bulunan fikirleri işleyen, damıtan, incelten bir etkisi olmalıydı. Hanımların yönettiği bu ajans kadınsı gözükmemeliydi. Yaratıcı görsellerle çalışan ekip kendi çalışmalarıyla mekâna etkide bulunabilmeliydi. insanların birarada, takım ruhuyla yürüttükleri çalışmanın, yaratıcılığı ve iş verimini artırdığı bir model oluşturulmalıydı.
Açık çalışma grupları arasına daha fazla mahremiyet isteyen bazı birimler için “UFO” diye adlandırdığımız, ışıklı duvarları ajans grafikerleri tarafından tasarlanmış resimlerle kaplı, hareket edebilir dairesel elemanlar yerleştrildi. Bunlar ajans içinde düzenlenecek bir parti ya da toplantı halinde kenara itilebilecek ve toplantı mekânının önünde daha büyük bir boşluk yaratmaya yardımcı olabilecek şekilde düzenlendi. Yine bu alan hem bekleme, hem de ajans içindekilerin masaları dışında nefes alabilecek bir mekân bulmaları amacıyla kullanılabilir kılındı. Toplantı odası objesinin bir düzlemi açılır-kapanır bir koltuk olarak düşünüldü ve bu alanda oturma elemanı gerektiği zaman sorun pratik biçimde çözülmüş oldu.
Çalışma istasyonları üzerinde modüler ve değişebilir kutucuklar hem ajansın erkeksi ifadeli görünümüne, hem de renkleriyle genç ruhuna işaret edebilir oldular. Aynı, sanayi dingillerinde çalışan ve ajans tasarımcı- larının renklendirdiği sürme kapılar gibi. Sonuç olarak, yaptıkları işler bizim işlerimizle pek çok benzerlik gösteren bu sektöre, diğerlerinden farklı ve kendine özgün, gereksinimlerine yanıt veren bir mekân oluşturmayı amaçladık.
|