b>Türkiye’nin, son 5 yıldaki büyüme hızıyla 2010 yılında 6.9 milyon ton işleme kapasitesine ulaşarak, Avrupa ve Avrasya’nın üçüncü büyük plastik işleme kapasitesine sahip ülkesi konumuna geleceği bildirildi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Plastik Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Barbaros Demirci yaptığı açıklamada, 1990 yılında 86 milyon ton olan dünya plastik malzeme tüketiminin, 2003 yılında 176 milyon tona çıktığını ve tüketimin 2010 yılında 250 milyon tona yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi.
Demirci, plastiklerin bütün dünyada demir, tahta ve cam gibi malzemelerin yerine alternatif olarak kullanıldığını ve her geçen gün yeni uygulamalara olanak sağladığını ifade ederek, “Gerek ekonomik gerekse kolay uygulanabilir olması, plastiğin diğer maddelere göre tüketimini hızla arttırmaktadır. Plastik tüketiminin fazlalığı, ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir” dedi.
İHRACAT VE İTHALAT YAPILAN ÜLKELER
Türkiye’nin, 2004 yılında 172 ülkeye ihracat, 120 ülkeden ise işlenmiş ve işlenmemiş plastik ithalatı gerçekleştirdiğini anlatan Demirci, 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatın yüzde 47.6’sının Avrupa, yüzde 29’unun da Asya ülkelerine yönelik olarak yapıldığını bildirdi.
Demirci, 2.6 milyon ton ve 3.9 milyar dolar olarak gerçekleşen ithalatın büyük bölümünün de Avrupa ülkelerinden yapıldığını dile getirerek, şöyle konuştu: “2004 yılında Rusya, İngiltere, Romanya, Ukrayna, Almanya ve Bulgaristan, 50 milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız, Almanya, Belçika, İtalya, Fransa Hong Kong ve Hollanda da, 200 milyon doların üzerinde ithalat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. 2004 yılında Türkiye’nin plastik ihracatının toplam kimyasallar ihracatı içindeki payı yüzde 42, toplam sanayi malları ihracatı içindeki payı ise yüzde 2 olarak gerçekleşmiştir. Aynı yıl plastik ithalatının toplam kimyasallar ithalatı içindeki payı yüzde 27, toplam sanayi malları ithalatı içindeki payı ise yüzde 6 olarak gerçekleştiği görülmektedir.”
SEKTÖR BEKLENTİLERİ
Barbaros Demirci, son beş yıldaki büyüme hızıyla Türkiye’nin, 2010 yılında 6.9 milyon ton işleme kapasitesine ulaşarak, Avrupa ve Avrasya’nın üçüncü büyük plastik işleme kapasitesine sahip ülkesi konumuna geleceğini vurguladı. Türkiye’nin, coğrafi konum olarak Avrupa ve Asya’nın buluştuğu noktada yer almasının, Türk plastik endüstrisi ihracatının giderek artmasında büyük bir avantaj sağladığını ifade eden Demirci, şunları kaydetti: “2004 yılında sektörün doğrudan ihracatı 1 milyar doları aşmış ve kimya sanayi ihracatı içinde en yüksek payı almıştır. İhracat portföyünü her türlü ambalaj malzemesi, borular, mobilyalar, tekstil ürünleri, ayakkabı, mutfak ve ev gereçleri ile orijinal ekipman parçaları oluşturmaktadır. Plastiklerin önemli bir kullanım alanı olan dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörü ihracatlarında iki basamaklı artışlar görülmektedir. Yedek parça ve ambalaj payı da dikkate alındığında sektörün toplam ihracatının 3 milyar doları bulacağı tahmin edilmektedir. Türk plastik sanayi, sorunların çözümüne yönelik tedbirlerin alınması halinde sahip olduğu avantajlarıyla rekabet gücü yüksek önemli bir bölgesel oyuncu niteliğine dönüşme fırsatına sahiptir.”
|