ık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı Ankara'da, sokak ve caddeler de yeterince aydınlatılamıyor. Kesintiler evlerdeki elektrikli cihazlara da zarar veriyor. Ankaralılar, uzun süredir sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden bıktı. Kesintiler, ev ve işyerlerinde yapılması gereken işlerin aksamasından, elektrikli gereçlerin bozulmasına değin pek çok sıkıntı yaşanmasına neden olurken, sadece kapalı mekanlar değil sokaklar da karanlıktan nasibini alıyor.
Başkentin karanlıkta kalmasına neden olan kesintilere "kaynak yetersizliği" gerekçe gösteriliyor. Uzmanlar ise özelleştirme süreci sonrasında elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerine gereken özenin gösterilmediğini vurgulayarak, AKP hükümetine tepki gösteriyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Ulusaler , hükümetin özelleştirme konusundaki tutumunun, başkente "sıklıkla kesilen elektrikler ve aydınlatmadan yoksun sokaklar" olarak yansıdığını söyledi. Elektrik kesintilerinin nedenini, yeraltındaki hatların, başkentte sıkça görülen yol inşaatı çalışmaları sırasında zarar görmesine bağlayan Ulusaler, kaynak yetersizliği nedeniyle onarım ve yenilenme hizmetlerinin yerine getirilmediğini dile getirdi.
'Programsız kesinti yapılıyor'
Onarım çalışmaları için önceden haber verilen programlı elektrik kesintilerinin dışındaki kesintilerin, bölgesel arızalardan kaynaklandığını söyleyen Ulusaler, "BEDAŞ'ın da yatırım sıkıntısı nedeniyle eli kolu bağlı kalmış durumda. Özelleştirmenin gündeme gelmesiyle her yıl maddi kaynaklar daha da azalıyor. Bu yıl, özelleştirmenin kapıda olması nedeniyle, kuruluşa yeterli kaynak aktarılmadı. Bunun bedelini de başkentliler ödüyor. Şu anda BEDAŞ'ta sahipsizlik durumu var. Devlet, yasayla sınırlandırıldığı için yatırım yapamıyor; özel şirkete henüz devredilmediği için kuruluş ortada kaldı. Kentler, bu durumdan payını alıyor" dedi.
Ulusaler, 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Yasa ile 2001 yılında çıkarılan 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Yasası kapsamında, devletin bu sektöre yapacağı yatırımların sınırlandırılması ve yatırımların özel sektör tarafından gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığına işaret etti. Alçak gerilim hatlarının yeraltına alınması, trafoların yenilenmesi gibi düzenlemelerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Ulusaler, AKP hükümetinin seçim kaygısı nedeniyle özelleştirmeyi ertelemesinin, BEDAŞ'ta boşluk yarattığının altını çizdi. Ulusaler, elektrik hizmetinin özelleştirilmesinin gündeme dahi gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye'nin siyasi kararı; hükümet politikası olarak özelleştirmeden yana. Elektrik enerjisi, doğal yapısı gereği, depolanamaz ve ikame edilemez olması nedeniyle tek elden ve devlet eliyle işletilmeli. Hatların yeraltına alınması, trafoların bakımı gibi teknik konular, alınan bu siyasi karara göre işleyecektir. Özelleştirmeyle elektrik zamlanacaktır. Seçime giderken, özelleştirmeyi erteleme politikasını izleyen hükümet, bu kuruluşun sahipsiz kalmasına neden oldu."
Gündemdeki özelleştirme süreci dışında, elektrik kullanımındaki artıştan kaynaklanan trafolardaki yüklenmenin de arızalara neden olduğunu söyleyen Ulusaler, "Eskiden bir trafodan 100 kişi elektrik alırken, şimdi 200 kişi almaya kalkınca yüklenme nedeniyle arızalar ortaya çıkıyor. Göçün dışında, teknolojinin hızla ilerlemesiyle, elektrikli araç sayısı ile birlikte artan elektrik ihtiyacını karşılamak için yeni güçlü trafolara gereksinim oluşuyor; ancak bunun için yeterli yatırım yapılamıyor" dedi.
'Anakent, elektriği verimli kullanmıyor'
Anakent Belediyesi'nin yol aydınlatması için tercih ettiği aydınlatma direklerinin yanlış seçimler olduğuna da işaret eden Kemal Ulusaler, sokak aydınlatmalarının bilinçsizce düzenlendiğini ifade etti. Yollardaki aydınlatma direklerinin yerleştirilme düzeninin tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda yetkilileri uyaran Ulusaler, şunları söyledi:
"Kent içindeki karayolu aydınlatmalarını incelediğimizde Esenboğa Yolu'nda bir yandan tarlaları ve kayaları aydınlatırken, bir yandan da yolu aydınlatmaya çalışıyor. Şehirlerarası yollarda yaya trafiği olmamasına karşın, seçilen aydınlatma direkleri çift yönlü oluyor. Maliyetli direklerin seçilmesiyle 'olmayan' kaldırımlar aydınlatılıyor. Eskişehir Yolu'nun aydınlatmasındaki düzende ise 'zebra geçişi' denilen aralıklı aydınlatmayla karanlık - aydınlık geçişleri estetik görünse de aydınlatma hesapları açısından çok tehlikeli, yanlış bir uygulamadır. Anakent Belediyesi, elektrik enerjisini verimli kullanmıyor. Bunun yanı sıra uzmanlara danışmadan aydınlatma direklerini düzenliyor."
'Başkentliler hakkını arasın'
Elektrik kesintisi ve voltaj düşmesi nedeniyle evlerindeki elektrikli araçların bozulmasından yakınan yurttaşlar ise Tüketici Hakları Derneği'ne (THD) başvuruyor. THD Başkanı Turhan Çakar , yurttaşların, sıkça meydana gelen elektrik kesintilerinin yaşamlarını zorlaştırmasından yakındıklarını anlatarak, elektrik dağıtımı için başkente yeterli altyapı kaynağının aktarılmadığını vurguladı. Çakar, "Elektrik dağıtım hizmetinin standartlara uygun işleyememesi, aile ekonomisi ve ulusal ekonomiye zarar verir. Evinde elektrikli şofben, ısıtıcı, ütü, buzdolabı gibi elektrikli cihazlara bağlı olan işlerini yapamayan yurttaşlar, zor durumda kalıyor. Tüketicinin belli hakları var. Buzdolabı, televizyonunun motoru yanmışsa, herhangi bir elektronik cihazı kesinti nedeniyle bozulmuşsa, hizmet veren ilgili kuruluş o zararı karşılamak zorundadır" dedi.
Tüketicileri, haklarını aramaya çağıran Çakar, "Ayıplı hizmete bağlı bir sorun olduğunda, bölgedeki elektrik dağıtım şirketini arayıp, tespit yaptırılmalı. İlgili kurum veya meslek odası tutanak tutmalı" bilgisini verdi. THD Başkanı Çakar, fabrikalarda voltaj düşmesinden dolayı oluşan imalat hatalarının, ürünün maliyetine yansıdığını ve tüketicinin dolaylı bir bedel ödediğini de söyledi.
|