zelleştirme İdaresi, köprü ve otoyol özelleştirmesi için gereken yasal düzenlemeyi Başbakanlığa sevk etti. İşletme hakkı devri modeline ilişkin çeşitli kanunlarda değişiklik yapan taslak kurum görüşleri alındıktan sonra Meclis'e sevk edilecek.
NTV'nin haberine göre, köprü ve otoyol özelleştirmeleri öncesinde yasal boşlukları doldurmak üzere yeni bir tasarı hazırlandı. Düzenleme ile pek çok kanunda yer alan ilgili maddeler değiştiriliyor. Başta Karayolları Genel Müdürlüğü teşkilat kanunu olmak üzere otoyollara ilişkin daha önce yapılan özelleştirme çalışmaları da taslak ile uyumlu hale getirildi.
Öte yandan işletme hakkı devri yapılacağı için imzalanması gereken imtiyaz sözleşmesinin hukuki zemini de hazırlandı. Araç muayene istasyonu özelleştirmesi için çıkarılan yasada olduğu gibi ifadelerde şekilsel değişikliklere de yer verildi. "Otoyolların bakım ve hizmetini Karayolları Genel Müdürlüğü yapar" şeklindeki ifade özelleştirmeye imkân tanınması için "yaptırır" şeklinde değiştirildi. Birgün Ekonomi
İşletme süresi en az 20 yıl
Tasarının yasalaşmasının ardından ihalenin Mayıs-Haziran aylarında yapılması planlanıyor. Birkaç paket halinde özelleşecek köprü ve otoyolların işletme süresi en az 20 yıl olacak. Kapsamda Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de yer aldığı 6 otoyol bulunuyor. İstanbul Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan geçen yıl 522 milyon 147 bin 215 YTL gelir elde edildi.
|