Akdeniz ve Ege’de hafta sonundan bu yana çıkan yangınlarla yaklaşık iki bin hektar orman kül oldu. Yapılan her türlü uyarıya karşın önüne geçilemeyen yangınların yol açtığı milyonlarca liralık ekonomik bedel bir yana, diğer canlı varlıkların ve doğal yaşam alanlarının kaybedilmesi, toprak erozyonu, hidrolojik düzenin bozulması, karbon salınımının artması gibi sonuçların bedeli geleceğimizi ipotek altına alıyor.
Türkiye’de orman yangınlarının hemen hemen tamamı insan kaynaklı. Son yangınların sıklığı, zamanı, yoğunlaştığı bölgeler, yangınların yazlıklara, turistik beldelere, rantın yüksek olduğu yerlere çok yakın olması “kasıt” olasılığını güçlendiriyor. Türkiye’de orman yangınlarının kökeninde çoğunlukla orman alanlarının başka kullanım biçimlerine dönüştürülmesi arzusu yatıyor.
Yangınlar sonrası yapılan açıklamalarda, yanan alanların işgaline izin verilmeyeceği defalarca yineleniyor olsa da, son günlerde ortaya çıkan fotoğraf, orman yangınlarının arkasındaki gerçeğin “işgal arzusu” olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle Bodrum, Manavgat ve Çeşme’de yanan alanların turistik bölgeler ve yerleşim alanlarının yanı sıra kıyılara ve arazi değeri yüksek alanlara yakınlığı bu düşünceyi güçlendiriyor.
| Dr. Filiz Demirayak |
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, “Son günlerde yoğunlaşan orman yangınları, dünyayı küresel ısınmaya biraz daha yaklaştırırken, bundan en çok etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz’i biraz daha çölleştirecek” dedi.
Demirayak; “Türkiye orman yangınlarının fazla yaşandığı bir ülkedir. Orman yangınları, bu yıl küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle erken sezonda başlamıştır. Bunca uyarıya rağmen hala gereken önlemlerin ciddiyetle alınmadığı görülmektedir. Eğer söz konusu yangınlar, seçim öncesi cahilce beklentiler nedeniyle kasti olarak çıkarılmışsa; siyasetçiler hemen şimdi kamuoyuna, Türkiye’nin ormanlarını yok olmaya götüren bu sürecin durdurulması için ses getirecek açıklamalar yapmak zorundadır. Trajik olansa, bu yangınların küresel iklim değişikliğinin etkisiyle tüm Akdeniz Havzası’nda ve Türkiye’de hızla artacak olmasıdır. Orman yangınları aynı zamanda turizme de yönelik büyük bir tehdittir. Kimsenin güçbirliği yaparak, ortak akılla önlemleri konuşmuyor olması ürkütücü” dedi.
WWF-Türkiye; yangınlara neden olan ihmal, kaza ve kasıt gibi sebeplerinin değerlendirilmesi, yeni olaylara meydan verilmemesi, yanan orman alanlarının işgaline izin verilmemesi, ormanlardan geçen ve yangına neden olan enerji nakil hatlarının yeraltına alınması, eğitimli personelin yetiştirilmesi, yangın söndürme uçakları ve ekipmanlarının sayılarının artırılması, bunlar için gerekli finansal kaynağın yaratılması gerektiğini belirtiyor.
|