b>15 Mayıs 2006'da başlanan ve 31 Mayıs 2007'de bitirilmesi hedeflenen restorasyonda Yeşil Türbe'nin dış cephesinde bulunan fayansların yerine konulacak çinilerin bulunması için Türkiye'nin değişik yerlerinden getirilen numune çiniler 2 ayrı teste tabi tutuldu. Ancak, hiçbir çini 1400'lü yıllarda Semerkandlı bir ustanın yaptığı çinilere yakın kaliteyi tutturamadı. Bu yüzden çalışmalara ara verildi.
Yeşil Türbe'nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi kapsamında türbe kubbelerinin kurşun örtüsü yenilendi. Sandukalar ve iç mekânlar dışındaki tüm duvar ve pencere içlerinin envanteri çıkartıldı. Bozulan, kırılan ve yerinden çıkan çinilerin tespiti yapıldı. Yeşil Türbe'nin 8 numaralı cephe dışındaki tüm yönlerine daha önceki restorasyonlarda konulan fayansların da çinilerle değiştirilmesi kararlaştırıldı. Bunun için yüklenici firma Türkiye'nin değişik bölgelerinden 10 ayrı firmadan çini numuneleri istedi. Firmaların getirdiği numune çiniler önce Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı'nda uzmanlar tarafından mikroskopla görüntü ve renk testine tabi tutuldu. Ardından İTÜ laboratuvarlarında bilim adamlarınca dayanıklılık ve kalite testinden geçirildi. Ancak testlerde orijinale yakın çini bulunamadı. İstenilen özelliklere sahip çini bulunamaması üzerine 31 Mayıs 2007'de bitirilmesi hedeflenen restorasyon çalışmaları 31 Mayıs 2008'e kadar uzatıldı. Çini testi işlemiyle ilgili bilgi veren İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü yetkilileri, bugüne kadar yapılan renk ve görünüm testini sadece 2-3 firmanın ürününün geçtiğini, ancak o ürünlerin de dayanıklılık testinden geçer not alamadığını kaydetti.
2 yıldır restore ediliyor
Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıd'ın oğlu Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırıldı. Türbede, Çelebi Mehmed'in oğulları Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Hafsa Sultan, Daye Hatun ve Ayşe Hatun'un çinili sandukaları yer alıyor. Bursa'nın önemli bir tarihî ve kültürel değeri olan Yeşil Türbe 1855 yılında meydana gelen depremlerde ağır hasar gördü. 1864 yılında tamirattan geçirilerek bugünkü görünümüne kavuşturuldu. Ancak zamanla dış cephesindeki çinilerin büyük bölümünün dökülmesi, derin çatlakların oluşması ve iç duvarlarının rutubet tutması sebebiyle türbede 2 yıl önce başlatılan büyük çaplı restorasyon çalışması sürüyor.
|