evresine dökülen çöp, moloz ve hafriyat yığınları arasında neredeyse kaybolan tarihi Ongözlü köprünün çevresi düzenleniyor. Temizleme aşaması sonrasında köprü ışıklandırılacak ve etrafı ağaçlandırılarak mesire alanı haline getirilecek.
Emeviler döneminde yapılan ve Diyarbakır’ın simge tarihi–kültürel varlıkları arasında olan Ongözlü köprü, çevresine dökülen çöp, moloz ve hafriyat nedeniyle kötü bir görüntü oluşturuyordu. 1181 yıllık geçmişe sahip Ongözlü’nün çevresi, Sur Belediyesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenleniyor.
Projeye göre, Dicle nehri üzerindeki tarihi köprünün moloz ve hafriyat nedeniyle kapanan gözü açığa çıkarılacak. Köprü etrafındaki yığınlardan temizlenecek. Daha sonra Ongözlü köprü ışıklandırılacak. Köprünün çevresi ve Kırklar dağı ağaçlandırılarak mesire alanı haline getirilecek.
Yaşanılabilir bir kent için kolları sıvadıklarını dile getiren Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Başta Ongözlü köprü olmak üzere tarihi ve kültürel varlıklarımızı eski ihtişamlı günlerini hatırlatacak düzeye getireceğiz.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Muharrem Cebe de kentin hafriyat ve moloz alanının Dokuz Çeltik köyü civarı olduğunu açıklayarak, “Kentin hem temizlik hem de ekolojik dengesini bozuluyor. Moloz ve hafriyatla ilgili belediyenin çalışmalarının aralıksız devam ediyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha hassas davranmalarını istiyoruz.” sözlerini kaydetti.
|