on iki yıldır hızlı bir şekilde devam eden yabancılara mülk satışı, Türkiye'nin en önemli döviz kaynağı olan turizm sektörünü tehdit etmeye başladığı açıklandı.
ODTÜ tarafından Kalkan'da yapılan bilimsel bir araştırma ilginç bulgular ortaya koydu. Sadece Kalkan'da bin 800 konuttan 607'sinin resmen yabancıların mülkiyetine geçtiği, 300 adet konutun da satılık olduğu tespit edildi. Yabancıların satın aldığı konutları yılın yarısı kiraya verip işletmeleri halinde yılda 6,5 milyon pound gelir yurt dışına akacak. Konut satışının cazibesine kapılanlar otellerini konutlara dönüştürüp satmaya başladı.
Kalkan ve Ata Mülkünü Koruma Derneği'nin girişimleriyle, Kaş'ın Kalkan beldesinde yabancılara mülk satışının sonuçlarını inceleyen ve bu bölgede araştırmalar yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ), yabancılara mülk satışının yararlı mı zararlı mı olduğunu bilimsel bir rapora dönüştürdü. Kalkan'ı model alan ve çalışmalarında diğer bölgeler için de uygulanabilecek verilere ulaşan ODTÜ; yabancılara mülk satışının orta ve uzun dönemde ne şahıslar, ne turizm bölgeleri ne de ülke ekonomisine yararı olmadığı, aksine geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açtığı uyarısında bulundu.
Kalkan'da "villa turizmi"nin yaygınlaştığını tespit eden ODTÜ, hazırlanan raporda, yabancıların kayıt dışı turizm faaliyetlerinde bulunarak yerel halkın gelirlerini büyük oranda ellerinden aldığına dikkat çekti. Yabancıların emlak piyasası, mülk satışı gibi birçok alanda ticari faaliyette bulunduklarının vurgulandığı raporda, yabancıların Kalkan'daki villaların yarısını sadece 6 ay süresince kiraya vermeleri durumunda bile, yılda 6.5 milyon poundu ülkelerine götürebileceklerini hesaplarla ortaya koydu. Yabancı nüfusun yerli nüfus karşısında hızla arttığına da dikkat çekilen raporda, "Yerleşmenin nüfus yapısının giderek yerel halkın aleyhine bozulmakta olduğu gözlenmektedir. Yerel halkın yerleşmeden sürülmesi eğilimlerine karşı siyasalar geliştirilmelidir" denildi ve halkın bölgeyi terk etmesi sürecine karşı önlem alınması istendi. Kalkan'da bin 800 konuttan 607'sinin resmen yabancıların mülkiyetine geçtiğini, 300 adet konutun da satılık olduğunu tespit eden ODTÜ, araştırmanın yapıldığı kasım ayında 150–200 yataklı 3 turizm tesisinin bağımsız konuta dönüştürülme çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek "Turizm altyapısının bağımsız konutlara dönüştürülmesi eğilimi, yerleşme ekonomisi açısından orta ve uzun erimde ciddi kayıplara yol açacaktır" uyarısında bulundu. Kayıpların en başında ise "yerel halkın mülksüzleşmesi" ve becerili turizm işgücünün yitirilerek, yerini konutların bakımı, günlük temizliği gibi "ikincil işlerin" alacağı dile getirildi. Raporda, 1. derece sit alanlarının 3. dereceye çevrilerek yapılaşmaya açıldığını; villa üretiminin artmasıyla planlanmış alan dışında kaçak yapılaşmanın yaygınlaştığı aktarıldı.
|