b>İstanbul Kadıköy Tepe Natilius önünde bir araya gelen binlerce küresel ısınma karşıtı, "Başka bir enerji mümkün", "Nükleere inat yaşasın hayat", "Gökçek gitsin su gelsin", "İklim değişikliğini durdur, yaşamı sürdür" sloganları eşliğinde İskele Meydanı'na yürüdü. Burada KEG Tertip Komitesi adına basın açıklamasını yapan Nuran Yüce, iklim değişimine karşı küresel bir kampanyayı hep birlikte örgütlediklerini belirterek, "Kazanana kadar mücadele edeceğiz. Bugünü yeni bir başlangıç olarak görüyoruz. Başka bir dünyayı mücadele ederek kazanmak zorundayız. Çünkü gidecek başka bir gezegen yok" dedi.
'Sermaye birikimi için Dünya ısıtılıyor'
Kapitalist sanayileşmenin fosil yakıt kullanımında korkunç bir artışa yol açtığını anımsatan Yüce, bugün tüm alarm zillerine rağmen dev otomotiv, silah ve petrol şirketlerinin gözü kararmış bir şekilde sera gazı salmaya ve atmosferde korkunç oranlarda karbon biriktirmeye devam ettiğinin altını çizdi. Küresel ısınmanın hepimizin her gün gözlemlediği felaketlere neden olduğunu ifade eden Yüce, "Küresel ısınma yoksulları etkiliyor öncelikle. Yangınlarda, sellerde önce yoksullar ölüyor. Küresel ısınma tarımsal altyapıyı yıkıma uğrattıkça bundan öncelikle yoksullar etkileniyor. Yaşam alanları yok oldukça iklim mültecileri yine ilk yoksullar oluyor. Sıcak hava dalgalan yoksulları daha derinden etkiliyor" dedi.
Sermaye birikimi için dünyanın ısıtıldığını, acısını da milyonların çektiğini dile getiren Yüce sözlerini şöyle sürdürdü, "Geçen yıl Batman'da selde onlarca insan öldü. İki hafta önce Bagladeş'te binlerce insan kasırgada yaşamını yitirdi. İki yıl önce ABD'de New Orleans'da yüzbinlerce yoksul insan Katrina Kasırgası'nın yıkımını yaşadı ve hala yaşıyor. Tüm dünya küresel ısınmadan dolayı acı çekiyor. Tüm canlı yaşamı tehdit altında. Binlerce canlı türü yok oluyor."
Kapitalizmin öldürmeye devam ettiğini ancak hükümetin gerçekleri görmezden gelerek ABD'nin yolundan gitmeye devam ettiğini kaydeden Yüce, "Bizler Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasını beklerken, karşımıza başka bir ölümcül enerji tuzağıyla, nükleer santral yasasıyla çıkıyorlar. Nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz. Mitingimiz, konuyla ilgili tüm kampanyaları ve tüm örgütleri birleştirmeyi amaçlıyor. 8 Aralık dünya çapında bir eylem ve biz bu eylemle kazanmak istiyoruz. Kazanana kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise daha önce hükümete Kyoto'yu imzalama çağrısı yaptıklarını belirterek, "Emperyalizme, kapitalizme karşı olmayacağınızı biliyoruz, sadece Kyoto'yu imzalayın diyoruz. İmzalamamak, dünyayı kirletme ahlaksızlığına ortak olmaktır, ahlaksızlıktan kurtulmanın tek yolu Kyoto'yu imzalayarak ABD'yi kendi kaderiyle baş başa bırakmaktır" dedi.
Ömer Madra ise küresel ısınmayı durdurmak için dünyanın 8 yılı kaldığını dile getirerek, "Ya küresel ısınma durdurulur ya da sonumuz gelir. Enerji Bakanı 'kalkınmamızı tamamladıktan sonra anlaşmayı imzalarız' diyor. Bakanın kiminle pazarlık yaptığını anlamak mümkün değil" dedi.
Mitinge destek verenler
ÖDP, DİSK, KESK, EMEP, CHP, DSİP, Eğitim-Sen, TEMA, Doğa Derneği, Birleşik Metal-İş, Yeşiller, Mahalle Afet Gönüllüleri, Greenpeace, Barışa Pedal, 68'liler Dayanışma Derneği, 78'liler Vakfı, İstanbul Tabip Odası, Umut Kooperatifi, Öğrenci Muhalefeti, Alternatif Sinemacılar, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği
'Dünyaya karşı sorumluluğumuz'
DİSK Genel Sekreteri Musa Çam: "Türkiye ve Amerika'nın Kyoto'yu imzalamamasını doğru bulmuyoruz. Küresel ısınmanın bize ne denli büyük sorunlar yaşattığını görüyoruz. Buna rağmen nükleer santrallar yapılmak isteniyor. Nükleer santrallar tüm dünyada kaldırılırken, ülkemizdeki nükleer santral kurma hevesini çokuluslu şirketlerin bize oynadığı yeni bir oyun olarak görüyorum. 'Nükleer santrala hayır' diyoruz. Yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisinin bize yeteceğini savunuyoruz. Çernobil ve Japonya'ya atılan nükleer bombanın kötü hatıraları belleklerimizde. Onların yarattığı tahribat günümüzde etkilerini sürdürüyor. Bu nedenle Türkiye'yi ve ABD'yi Kyoto'yu imzalamaya davet ediyorum"
Zeynep Cassalini: "Bu mücadelemizde ne kadar kalabalık olursak o kadar etkili olacağız. Çabalarımızın ve eylemlerimizin hükümetleri ve uluslararası örgütleri olumlu yönde etkileyeceğine inanmak istiyoruz"
Pelin Batu: "7 kıtada 100 ülkede yapılan eylemin bir parçasıyız. Dünyaya karşı büyük bir sorumluluğumuz var ve bu sorumluluk bilinci ile hareket etmeliyiz. Dünyada, Kyoto'ya imza koymamış bir ABD bir de biz varız. Bu bize sorumluluğumuzu hatırlatacak olan yeterince büyük bir utançtır"
|