Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Namazgah Tabyaları Bakıma Alındı

Çanakkale’de Kilitbahir’de bulunan Namazgah Tabyaları onarılıyor. 1700’lü yılların sonunda yapıldığı varsayılan Kilitbahir Namazgah Tabyaları görüntü kirliliğinden arındırılarak aslına uygun restore ediliyor.

Evrensel Gazetesi
1


b>Çanakkale’de Kilitbahir’de bulunan Namazgah Tabyaları onarılıyor. 1700’lü yılların sonunda yapıldığı varsayılan Kilitbahir Namazgah Tabyaları görüntü kirliliğinden arındırılarak aslına uygun restore ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Eceabat Kaymakamlığı işbirliğinde sürdürülen çalışmalar kapsamında tabyalar bir hayli değişecek. Delta İnşaat tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları ile tabyaların iç ve dış duvarları yenilenerek aslına uygun hale getiriliyor. Çok sayıda işçinin çalıştığı yenileme bölgesinin çevresi kırmızı bir tül ile çevrilerek bir müddet giriş engelleniyor.

Kilitbahir’de bulunan Namazgah Tabyaları yenileme çalışmaları hızla sürdürülürken tabya alanının ortasına tabyaların genel görünümünü içeren bir maket yapılıyor. Tabyalarda bulunan maketin bir benzeri de daha önce Kordon’da bulunan Troia maketi idi. Maket ile tabyaların görünümü değiştirilerek daha çekici bir hale getiriyor. Maketin alanın genel bilgisinin öğrenilmesi açısından yararlı olacağı ve yerli-yabancı turistler tarafından ilgi ile karşılanacağı düşünülüyor.

Tabyaların tarihçesi
Kentteki kaleler, 16. yüzyıla kadar en uygun savunma yapıları iken, gelişen silah ve harp teknikleri karşısında yetersiz kalmaya başladı. Yeni silahların sürat ve etkinliklerine uygun büyük siluet vermeyen ve kademeli savunma imkanı sunan yeni yapılara ihtiyaç duyulunca, tabya mimarisi ortaya çıktı. Çanakkale Boğazı savunmasının merkezini oluşturan tabyalardan Namazgah Tabyası’nın ilk inşa tarihi hakkında kesin bir bilgi mevcut değil. Ancak, 1770’li yıllarda inşa edildiği ve değişik dönemlerde onarıldığı sanılıyor. 1892 yılında ise bugünkü durumu ile yeniden inşa edilmiş.

50 dönüm alan üzerine kurulmuş olan Namazgah Tabyası Kilitbahir Kalesi’ne komşu olarak inşa edilmiş ve kale ile fonksiyonel olarak bir bütünlük içinde kullanılmış. 1915 Deniz savaşları süresince etkin görev yapan tabya, Cumhuriyet döneminde askeri birliklere ev sahipliği yapmış. 1960’lı yıllardan itibaren de kullanım dışı kalmış.

http://www.yapi.com.tr/haberler/namazgah-tabyalari-bakima-alindi_47901.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Valilik ve kaymakamlık makamına Kilitbahir'i Kilid-ül bahir olduğu zamandan beri bilirim. Namazgâh açık arazide topluca namaz kılmak için hazırlanmış yer demek. Bir tarihte Gelibolu'da bir namazgâhın kıble taşı olması mümkün bir taşı Gelibolu kaymakamı ricam üzerine korumaya aldırmıştı. Namazgâhlar sivil alanlarda da vardı. Ama Çanakkale'deki namazgâhın ayrı ve özel bir anlamı var. Onun için namazgâhların ihyası, oralarda toplu namaz kılınmasının gündeme gelmesi çok yararlı olacaktır. Toplu namaz için hacca gidenlerin yola çıkmadan Gelibolu'da veya Kilitbahir'deki namazgâhlarda toplu namaz kılmalarını düşünenler var. Bu ileti sadece kültürel ve nostaljik düşünce ve duygularla yazıldı. Dr.Sedat Ongan YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!