Bornova Çimento ve Taş Ocaklarına Karşı Girişim Hareketi", Naldöken'deki çimento fabrikalarının ve taş ocaklarının yaşam alanlarından uzaklaştırılmasını, yenilerinin yapılmasına olanak veren düzenlemelerin de geri alınmasını istiyor.
13 Ağustos'ta yaklaşık 300 kişi, ellerinde pankartlarla Naldöken Meydanı'ndan Batıçim Çimento Fabrikası'nın önüne kadar yürüdü ve basın açıklaması yaptı.
Hareket, yöre halkında toza bağlı astım, alerjik bronşit, akciğer ve gırtlak kanseri başta olmak üzere solunum yolları enfeksiyonlarının arttığını, gürültü ve hava kirliliğine bağlı erken doğum ve düşük vakaları gibi hastalıkların oranının genel ortalamaların çok üzerine çıktığını dile getirdi.
Naldökenliler İzmir'le ilgili şehir planında bölgenin 3. derece SİT alanı kapsamının dışına çıkarıldığını, böylece kiralama adı altında Batı Anadolu Çimento Fabrikası'na ve taş ocaklarına açıldığını da belirtti.
Cangı: Çimento fabrikaları konutlardan uzak olmalı; yaşam hakkı yok sayılıyor
Hareket'in bir bileşeni olduğu Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) dönem sözcüsü Arif Ali Cangı, "birinci sınıf gayrisıhhi müessese" niteliğindeki çimento fabrikalarının konutlardan uzakta olması gerektiğini, yapılanın yaşam hakkının yok sayılması olduğunu söyledi.
İçöz: Belediyeye rapor vermiştik
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden Erhan İçöz de daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne taş ocaklarının taşınmasıyla ilgili verdikleri raporda, kent mücavir alanının 20-25 kilometre uzağına kadar çimento fabrikası ve taş ocağı kurulmaması gerektiğini bildirdiklerini anımsattı.
İçöz Naldökenlilere "Oda olarak haklı mücadelenizin yanındayız" dedi.
|