evlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurt dışı Türk müteahhitlik sektörünün ilkokulu Libya’da bitirdiğini, şimdi de profesörlüğü almaya geldiklerini söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, resmi temas ve ziyaretlerde bulunmak için Türk iş adamlarıyla geldiği Libya’nın başkenti Trablus’ta, Türkiye-Libya 20. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye olarak, dini, kültürel ve tarihi bağlar bulunan Libya ve bölge ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri en üst düzeye çıkarma kararlılığında olduklarını belirten Tüzmen, çünkü oluşacak ticari ve ekonomik işbirliğinin, barış ve istikrar içinde kalkınmaya büyük yararı olacağını kaydetti.
Üniversite Asya’da
Konuşmasında KEK toplantılarının faydalarına da değinen Tüzmen, iki ülke arasında 2003 yılında yapılan 19. KEK toplantısından sonra ticari ilişkilerde önemli mesafeler alındığını ve ikili ticaretin 2.7 milyar dolar seviyesini aştığını bildirdi. Önümüzdeki 2 yıl içinde ikili ticaretin yıllık 5 milyar dolar ve taahhüt sektöründe de 3 milyar dolar tutarında iş hacmine ulaşılmasının ortak hedef olarak belirlendiğini açıklayan Tüzmen, tüm çalışmaların bu hedeflere odaklanarak sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Türk müteahhitlik sektöründeki firmaların yurt dışında ilk iş deneyimlerini Libya’da kazandıklarını ve senelerce Libya’nın alt ve üst yapı projelerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadıklarını kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu:
“Şu anda Libya’da 59 müteahhitlik firması faaliyette bulunuyor. Biz müteahhitlik sektöründe ilkokulu Libya’da okuduk. 1970’lerde başlayan bu serüven sonradan tüm dünyaya kendini ispatlayan bir sektör yarattı. Körfez ülkelerinde orta okulu, Rusya’da liseyi, Asya cumhuriyetlerinde üniversiteyi okuduk. Masterı İrlanda’da yaptık, Hindistan’da ise doktoraya devam ediyoruz. Türk müteahhitleri yurt dışında bugüne kadar 85 milyar dolarlık iş tamamladı. Yılda ortalama 15 milyar dolarlık iş alıyor. Şimdi tüm bu birikimle Libya’ya döndük. İlkokulu bitirdiğimiz bu yerde profesörlüğü almaya geldik.’’
|