Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni Erdoğan ve Topbaş Açtı

17 milyon lira harcanarak 11 ay gibi kısa bir sürede bitirilen 600 kişilik sahne; teknolojik altyapısı, kütüphanesi, sanatçı odaları ve arşiviyle İstanbul’a hizmet vermeye hazır hale getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yapımı öncesinde protesto gösterilerinin yapıldığını hatırlatarak Ak Parti hükümeti’nin ve

ibb.gov.tr
Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni Erdoğan ve Topbaş Açtı

17 milyon lira harcanarak 11 ay gibi kısa bir sürede bitirilen 600 kişilik sahne; teknolojik altyapısı, kütüphanesi, sanatçı odaları ve arşiviyle İstanbul’a hizmet vermeye hazır hale getirildi. Muhsin Ertuğrul’un yeniden hizmete açılması dolayısıyla yapılan açılışa törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ak Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ile çok sayıda sanatçı ve yazar katıldı.

Açılışta konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yapımı öncesinde protesto gösterilerinin yapıldığını hatırlatarak Ak Parti hükümeti’nin ve belediyelerin bazı projelerine yargı tarafından engel konulduğunu söyledi. Bazı siyasetçi, sanatçı ve medya mensubunun bazı iddaları ileri sürerek çalışmalarını sekteye uğratmaya çalıştığını  Erdoğan, "Biz burada inşaata ilk kazmayı vurduğumuzda, inanın bana da başkanıma da kazmayı vurdular. Çünkü ne söylüyorsak kabul edilmiyor, inanılmıyordu. Sanki biz Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni yere gömüyorduk. Hâlbuki durum böyle değildi. Neler söylemediler ki. Buraya cami inşa edeceğimizi bile iddia ettiler. Sanki biz tiyatro düşmanıyız. Ben 1994 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. Bizden öncekilere bir bakın, kaç tane tiyatro sahnesi inşa etmişler? Sanki biz görsel sanatlara karşıyız. Anadolu yakasında Ümraniye'de ilk tiyatro sahnesi Haldun Alagaş'ta yapıldı. Bizim sanata karşı düşmanlığımız olamaz, tam aksine bunu yaygınlaştırırız. Türkiye genelinde tüm tiyatroları yıktığımızı, hepsini kaldıracağımızı söylediler. Böyle bir yaftayı yakıştırmaya, bizimle ilgili böyle bir imaj oluşturmaya kimin hakkı var. 'Tiyatroyu yıkım yerine cami yapacaklar' şeklindeki iddianın neresine cevap vereyim? Bu iddiaları, iftiraları düzeltmeye kalksam bu ülkede taş üstüne taş koyamayız. Çok enteresandır; bu eser yapıldı. Türkiye'de bir ilktir, bu kongre merkezi 11 ayda yapıldı" dedi.

Cemil Topuzlu'nun üstü kapatılacak

Cemil Topuzlu Sahnesi'nin üstünün kapatılacağını belirten Erdoğan, "Şimdi de Cemil Topuzlu'yu da yapıyoruz. Belli bir mevsimde hizmet vermesini fizbl bulmuyoruz. Cemil Toppuzlu'nun üzerine mobil olarak kapatalım, kışın da kültürel etkinlikleri yapabilelim. Sadece 4–5 ay olmasın. Bütün yıl boyu orada da kültürel etkinlikler yapılsın. Cemil Topuzlu'yu 4 mevsim çalışabilir hale getireceğiz" diye konuştu.

Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yeniden yapılması konusunda bir takım engeller olduğunu söyleyen Erdoğan, "Daha enteresanını söyleyeyim; Kültür Bakanımızla dertleştik. Çözemediğimiz bir sorun var. Nedir o? AKM. Halkımızın arasında şöyle bir referandum yapılsa kimse şu anki AKM'nin durumundan memnun değildir. Otopark sorunundan içindeki yapısına kadar bu şekilde kullanımsız bir eser olamaz. Biz ne dedik? AKM'nin arkasında, yanında alanlarımız var. Burayı yıkalım, yerine yanındakilerle beraber Taksim'e yakışacak dev bir eseri inşa edelim dedik. Ona da inanmadılar, 'yok dediler, yapmayıp böyle bırakacaksınız' dediler. Yav arkadaş, ben ülkemin düşmanı mıyım? İnsanımızın düşmanı mıyım? Biz millete efendi olarak değil, hizmetkâr olarak geldik. Eğer başladığımızda biz bu adımı atabilseydik 2010 açılışına orayı da yetiştirebilecektik. Siz bir adım atıyorsunuz, yargı tam karşınızda. Tabi yargı benim bu ifadelerime kızacak, biliyorum. Niye? Olamaz. Yav niye olamaz? Bunu nedenini söyleyin. Proje ise proje, hizmetse hizmet, bu yapılacak, niye olmasın? Ülkeye hizmetse ülkeye hizmet. Bunu biz ülkemiz için yapıyoruz.” şeklinde konuştu.



Açılışta konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da , Türk Tiyatrosu’nun en önemli sahnelerinden biri olan Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni yeniden açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Sanatçıların ve sanatseverlerimiz Muhisn Ertuğrul Sahnesi açılışını merakla beklediklerinisöyleyen Topbaş, “Ortaya çıkan eserin sabretmeye değer bir eser olduğuna birazdan hep beraber şahit olacağız.” dedi.

Devraldığımızın mirasın bilinciyle hareket ediyoruz

Türk Tiyatrosu’nun diğer ülke tiyatrolarına göre çok genç olduğunu ve buna rağmen çok önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Topbaş şöyle devam etti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak çok büyük bir miras devraldığımızın bilinciyle hareket ediyoruz. Bu miras, Darülbedayi’i kuran Cemil Topuzlu’dan bugüne kadar birikerek gelen mirastır. Bakınız, kültür merkezlerine, tiyatrolara, sergi salonlarına, müzelere. Bu alanda çok şey yaptığımız görülecektir. Örneğin, bir geçmiş dönemlerin Haliç’ine bakın bir de Sayın Başbakanımızın başladığı ve bizimle devam eden dönemdeki Haliç’e bakın. Bir zamanların gözden çıkarılmış Haliç’i bugün bir kültür- sanat vadisi haline geldi. Müzeler, kongre merkezleri, fuar alanları, sergi salonları ve eğitim kurumlarıyla cazibesi her geçen gün artan bir Haliç ve çevresi var.”

Ve bugün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 2004’den bu yana 1 milyar 543 milyon liralık kültür ve spor yatırımı yaptıklarını, 20 kültür merkezini de İstanbul’a kazandırdıklarını kaydeden Topbaş, “ Bize gelene kadar bu sayı sadece 4’tü. Kültür merkezlerindeki koltuk sayısını 1420’den 20 bin 529’a çıkardık. Bu müthiş bir sıçrama. 2004’ten bu yana tiyatrolarımızda ki koltuk sayısını yüzde 60 oranında artırarak 6 bin 286 koltuktan 10 bin 383 koltuğa çıkardık.” dedi.

Sahne sayısını da 8’den 11’e yükselttik

Muhsin Ertuğrul Sahnesi de dâhil olmak üzere 3 sahneyi yenileyerek  toplam 1148 kişilik üç sahnenin 30 milyon 100 bin liraya mal olduğunu ifade eden Topbaş, 19 milyona mal olacak 946 kişilik iki yeni sahnenin de tamamlanmak üzere olduğu müjdesini verdi. Önemli tiyatrolardan biri olan ve bir zamanlar Şehir Tiyatrolarının merkezi olarak ta kullanılan Tepebaşı Dram Tiyatrosunu 1960’da kaybedildiğini hatırlatan Topbaş, “İstanbul’un kaybettiği tiyatroları, sahneleri, kültür tesislerini kente yeniden kazandırmak için çalışıyoruz. Aynı şekilde Şişhane’deki tarihi tiyatro binasını da yok oldu, gitti. Bu eserler bir bir yok olup giderken kimse bunları yerine koymayı düşünmedi.Biz buradaki Dram tiyatrosuna inşallah Tepebaşı Kültür Merkezi projesi içerisinde yeniden kavuşacağız. Yine Şişhane eski THY Binasını da içinde 3 tiyatro bulanan büyük bir sahne haline getireceğiz.” dedi.



60’lı yıllardan sonra İstanbul’a yeni tiyatro kazandırılmadı

Uzun yıllardan sonra İstanbul’a kazandırılan ilk tiyatro sahnesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde yapımına başlanan Ümraniye Sahnesi olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş şöyle devam etti: “Yine tiyatro tarihimizin en önemli mekânlarından birisi olan Muammer Karaca Tiyatrosunun restorasyonunu da Sayın Başbakanımız yaptırmıştır. 1988’de açılan Haldun Taner Sahnesini saymazsak ki 1927’den itibaren burası hal binasıydı, 60’lı yıllardan sonra İstanbul’a yeni tiyatro kazandırılmadı, yapılmadı. Muhsin Ertuğrul’un bir ömür boyu verdiği emek ve hayallerinin ötesinde yeni bir vizyon ortaya konmadı. Şehir tiyatroları Baş rejisörlüğüne başladığı 1959 yılından hayata gözlerini yumduğu 1979 yılına kadar düşlediği 5/6 sahneye yeni ilave yapılmadı.”

Kimseye kırgın değiliz, sanatta kırgınlık olmaz

Muhsin Etuğrul Sahnesi’nin yenilenmeye başlandığı dönemdeki tartışmalara ve protestoları hatırlatmak istemediğini dile getiren Topbaş, “Biz o gün İstanbullu hemşerilerimize eskisinden daha iyi yapacağımıza dair bir söz vermiştik ve bugün de bu sözümüzü yerine getirmenin huzuru içindeyiz.” dedi. Kimseye kırgın olmadıklarını ve sanatta kırgınlık olamayacağını ifade eden Topbaş, bundan sonra bütün sanatçılarla el ele verip Türk tiyatrosunu daha ileriye taşımak için beraber çalışacaklarını, 19 Ocak’taki Gala’ya da bütün sanatçıları davet ettiklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından protokol ve katılan sanatçılar sahneye davet edilerek açılış kurdelası kesildi. Kurdela kesiminin ardından davetliler hep beraber "İntiharın genel provası" adlı oyunu izledi.

17 milyon harcandı

11 ay'da tamamlanan Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu için 17 Milyon Lira harcandı. Döner sahne ve orkestra çukuruna sahip 600 kişilik sahne, en son teknolojinin kullanıldığı alt yapısı, dijital ses düzeni, özel ışık ve görüntü sistemleri, akustik özellikli ahşap kaplamaları, kütüphanesi, arşivi, atölyeleri, dekor odaları ve depolarına kadar bünyesinde pek çok özellik bulunduran özel bir tiyatro haline getirildi.
11 adet idari, 6 adet sanatçı odası bulunan tiyatronun odalarında, makyaj bankoları, tuvalet ve duşlar da yer alıyor.

Ayrıca salonda canlı  müzik şovları, opera ve tiyatro gösterileri, dolby dijital surround sinema gösterimleri, seminer, kongre ve her türlü toplantı etkinlikleri yapılabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhsin-ertugrul-sahnesini-erdogan-ve-topbas-acti_75819.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!