br/>
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Muhsin Ertuğrul-Üsküdar Müsahipzade-Şişhane Sahnesi projelerinin tanıtım toplantısı, Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Başkan Kadir Topbaş’ın yanısıra sanat danışmanı Kenan Işık ile Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aklaya da hazır bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 4 yıldan beri yaptıkları yatırımlarla İstanbul’u bir kültür ve sanat merkezine dönüştürmek için çok önemli mesafeler katettiklerini belirterek, “Hedefimiz her ilçeye bir kültür merkezi yapmak. Bu amaç doğrultusunda 4 yılda İstanbul’a 17 kültür merkezi kazandırdık. Şehir tiyatroları için de çok önemli yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kağıthane Sadabad Sahnesi ile Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnelerini hizmete açtık. Böylece 7 olan sahne sayımız 9’a çıktı. 2290 olan koltuk sayısı 815 artışla 3105 oldu. Aziz Nesin’den Haldun Taner’e 5 yerli, A. Çehov’dan A.Camus’e 38 yabancı yazarın toplam 93 adet oyununu sahneledik. 250 sanatçımızla perdelerimizi tiyatroseverler için haftada 61 defa açıyoruz” diye konuştu.
Reşat Nuri Sahnesi taşınıyor, Haldun Taner yenileniyor…
2010 yılına kadar tüm Şehir Tiyatroları Sahnelerini yenileme çalışması başlattıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, Vatan Caddesi’nde inşa edilen Fatih Reşat Nuri Sahnesi’ni Eylül ayında açacaklarını, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’ni de Şehir Tiyatroları’nın ihtiyacına göre yeniden projelendirdiklerini söyledi. İstanbul, 2008-2009 tiyatro sezonunda ‘Çocuk Tiyatrosu’na kavuşacağını müjdeleyen Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
Kerem Yılmazer Sahnesi ilk “Çocuk Tiyatrosu” oluyor…
“214 koltuk kapasiteli olan Kerem Yılmazer Sahnesi’ni çocuk tiyatrosuna dönüştürüyoruz. 340 koltuk kapasiteli Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’ni yenileyerek hizmete hazır hale getirdik. 6 milyon YTL harcayarak mükemmel bir salon haline getirdiğimiz Müsahipzade Sahnesi ile İstanbul’a 4 bin 500 metrekarelik çağdaş ve donanımlı bir tiyatro kazandırdık. İstanbul’a 4-5 tane de 4-5 bin kişi kapasiteli açık hava tiyatrosu ve büyük çadır mekanları kazandırmak istiyoruz. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da bütün sahnelerini yenilemiş, yeni sahneler eklemiş olarak İstanbullu tiyatroseverlere hizmet vermeye devam edecek.”
Tepebaşı’na “Dram Tiyatrosu”, Şişhane’ye “Beyoğlu Sahnesi…”
“Şişhane’deki Türk Hava Yolları (THY) eski binasını çok önemli ve ideal boyutta bir sahne haline getireceğiz” diyen Başkan Topbaş, ulaşım akslarının ortasında kalan bu noktaya Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi’ni inşa edeceklerini açıkladı. Mimari proje yarışmasıyla hayata geçireceklerini ve projeyi sadece mimarların değil, sanatçıların da dahil olduğu geniş katılımla bir jüriyle projelendireceklerini anlatan Topbaş, sahnenin 600 seyirci kapasiteli, 500 metrekare alana sahip Büyük Sahne ile deneysel çalışmaların gerçekleştirilebileceği 300 kişilik Meydan Sahnesi’nden oluşacağını kaydetti. Tepebaşını da içinde Dram Tiyatrosu’nun olduğu bir sanat merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TRT binasını da kapsayacak bu alanla ilgili ihale hazırlıklarının sürdüğünün altını çizdi.
İstanbul yeni müzeler kazanıyor…
Bütün bu yatırımlara ek olarak Üsküdar Eski Tekel Binası, Bomonti Bira fabrikası, Yedikule Gazhanesi, Hasanapaşa Gazhanesi, Büyükada Taşmektep Binalarını müze ve kültür merkezi olarak düzenlediklerini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, ayrıca İstanbul’un Fethi’nin canlandırıldığı ‘Panoramik Müze’ kuracaklarını, Tarihi Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu’nu da “İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi”ne dönüştürdüklerini söyledi.
Muhsin Ertuğrul modern yüzüyle yeniden doğuyor…
Harbiye Kongre Vadisi projesi kapsamında İstanbul’a kültür ve turizm kompleksi kazandırdıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, proje kapsamında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni daha modern bir anlayışla yeniden inşa edeceklerine dikkat çekti. “Biz bu sahneyi yok etmeyi hiç düşünmedik” diyen Başkan Topbaş, toplam 9 bin metrekarelik alanı ve 600 kişilik sahnesiyle modern Muhsin Ertuğrul’un yeniden doğacağını kaydetti. Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin, tiyatro dünyası için çok önemli bir nokta olduğunu belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’yle ilgili bugün bir protesto yapılıyor. Karşılık her zaman oldu ve olacak. Ancak bu acımasızca değil, doğru olmalı. Sırf karşıt olmak adına karşıtlık olmaz. Burası çağdaş ve tertemiz bir salon olacak. Muhsin Ertuğrul Sahnesi, tiyatro dünyamız için çok önemli bir nokta. Biz burayı yok etmeyi hiç düşünmedik. Herhalde duygularımızı anlatamıyoruz, bilgilendirme eksikliği var diye kendimizi eleştiriyorum. Niyetlerimizin bu konuda ne kadar iyi olduğunu bir türlü anlatamadık. Hala ‘kalkıp ta yeniden konmaz mı?’ diyenler var. Harbiye Kongre Vadisi projesi kapsamında 600 kişilik sahnesiyle Muhsin Ertuğrul yeniden doğuyor. Gurur duyacağımız bir sahne elde edeceğiz. Mimarisi çağdaş ve çok modern olacak. Ciddi bir maliyeti göze aldık. İçinde bir tiyatroda ne olması gerekiyorsa hepsi olacak. Bunu işin duayenleriyle tasarladık.”
Kenan Işık; “Muhsin Ertuğrul da ‘Çağdaş Tiyatro’ derdi…”
Toplantıda konuşan Başkan Topbaş’ın Sanat Danışmanı Kenan Işık da “Orada nostalji olarak belki geçmiş oyuncuların sesleri ve nefesleri var. Ancak mimari adına hiçbir şey yok. Yeni projeyi gördüm ve çok beğendim. Eğer Muhsin Ertuğrul bugün yaşasaydı, ‘Çağdaş tiyatro, çağdaş sahneden oluşur’ derdi” şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ise, gelecek sezon çok önemli atılım ve çıkışları olacağını belirterek, Şehir Tiyatroları’nın özel statülü kurum olarak yeniden tarif edilmesi konusunda çalışmaları bulunduğunu söyledi. Her ay bir sahnelerinin devlet tiyatroları tarafından kullanılmasına yönelik bir protokol imzalamak üzere olduklarını da kaydeden Alkaya, “Bizim sahnelerimiz onların sahneleridir” dedi.
|