b>Kıyı Koruma Yasası, karayollarını engellemeye yetmiyor. Karayolları, duble yol çalışması kapsamında yurttaşların yararlandığı gezi ve plaj alanlarını işgal ediyor. Çanakkale'nin Küçükuyu sahilleri duble yol uğruna aylardır kazılıyor. Gönüllü doğa korumacıları ve çevre örgütlerinin tepkilerine karşın, girişimden vazgeçilmiyor.
1990 yılında çıkarılan Kıyı Koruma Kanunu ve 1992 yılında yayınlanan yönetmelikleri, "Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir" ve "Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir" hükümlerini öngörüyor. Ancak Küçükkuyu'da duble yol çalışmalarının yapıldığı alanın hemen bitimindeki yere yapı kurmak isteyen yurttaşa, bayındırlık il müdürlüğü karşı çıkıyor. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü'nün duble yol çalışmaları ise bu yönetmelikten ayrı tutuluyor.
Valilik ise uygulamayı savunuyor. Çanakkale Vali Yardımcısı Tahir Demir imzalı açıklamada, "Ulaştırma Bakanlığı'nca, Havran-Edremit-Ayvacık yolu inşaatı işinde, Acil Eylem Planı kapsamında bölünmüş yol yapım çalışmalarının onaylı proje doğrultusunda devam etmekte olduğu, projelendirmenin şehir imar planlarına uygun olarak yapıldığı, Km:35+327-36+855 arasında yol gövdesinin sağ tarafının sahile oturduğu, sahile verilecek zararı minimuma indirmek amacıyla bu kesimde deniz tarafındaki imar sınırında duvar yapıldığı belirtilmektedir" deniliyor.
Kıyı Koruma Yasası, duble yol çalışması yapan karayollarına ayrı, yurttaşlara ayrı uygulanıyor. Yasa, sahil şeridini dolduran karayollarını engellemeye yetmiyor.
|