etrol fiyatları arttıkça servetlerine servet katan ve ellerinde büyük bir sermaye gücü oluşan Körfez ülkeleri, MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal'ın 'inşaat mühendisliği' tarafını kabarttı.
Turizmde de krizlerin bol olması Günal'ın bu sektördeki hevesini söndürdü. Son dönemde MNG Bank'ın Dubaililere satışı için yürütülen pazarlıklarla gündeme gelen Günal, bankacılık defterini kapatıp, inşaatta büyümeyi hedefliyor. MNG Bank'ın Dubaililere satış konusunun kesinlikle kapandığını söyleyen Mehmet Nazif Günal, "Anlaşma metninin imzalanması safhasında Dubai'de kendi aralarında yönetimle ilgili sorunlardan dolayı bir mutabakat sağlayamadılar. Oysa fiyat konusunda anlaşılmıştı. Ama farklı ülkelerden insanların yönetimde olması, tarafların kararsızlıkları nedeniyle satış durdu. Aslında hayırlı da oldu. Çünkü başka ülkelerden alıcılarla görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Yabancılarla görüşüyor
Günal, görüştükleri yabancı yatırımcılar hakkında bilgi vermezken Avrupa, Rusya ve başka Arap ülkelerinden taliplileri olduğunu açıkladı. Artık bankacılık alanında büyümeyi düşünmediklerini vurgulayan Mehmet Nazif Günal şunları söyledi:
"Ben inşaat mühendisiyim ve 40 yıldır inşaat müteahhitliği yapıyorum. Bir zamanlar bankacılığa girdik çünkü o zamanlar ortam bunu gerektiriyordu. Ancak sonradan çok fazla risk oluştuğunu gördük. Bu sektör büyük sermaye istiyor. Çok iyi bilinmesi gereken bir konu. Sektöre 1997 yılında girdik. O yaştan sonra bankacılığı öğrenmek zor, öğrenmek için de bankacılığın bir numaralı işiniz olması gerekiyor. Bu nedenle MNG Bank'ı satamazsak bile fazla büyümeyeceğiz."
Günal, bankacılığa artık sıcak bakmıyor ve bundan sonra asıl mesleği olan 'inşaat'ta büyümeyi hedefliyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte servetine servet katan Körfez ülkelerinde 'dolar zenginleri'nin oluştuğuna dikkat çeken Günal, bu bölgede ve Kuzey Afrika'da çok sayıda inşaat işi bulunduğunu açıkladı.
Şu anda yurtdışında 500-700 milyon dolarlık projeler yürüttüklerini anlatan Günal, şöyle devam etti: "Sonuçlanmasını beklediğimiz, kontratı yapılacak çok sayıda proje de sırada. Onlar sonuçlanırsa iş hacmimiz artacak. Cezayir'de baraj, Bulgaristan'da yol, Katar'da bina yapıyoruz. Bütün bu ülkeler, önümüzdeki 10 yılda 1 trilyon dolarlık alt ve üstyapı yatırımı gerçekleştirecek. Bu yüzden inşaata konsantre olduk."
|