Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Misafir Odaları Milli Ekonomiye Yük

100 metrekareden büyük daireler birçok Avrupa ülkesinde “lüks” olarak görülürken, son yıllarda Türkiye’de yaygınlaşan “geniş ev” modası nedeniyle 1

NTV-MSNBC



b>100 metrekareden büyük daireler birçok Avrupa ülkesinde “lüks” olarak görülürken, son yıllarda Türkiye’de yaygınlaşan “geniş ev” modası nedeniyle 150 metrekareden küçük daireler “küçük” olarak nitelendirilmeye başlandı.

Geniş eve sahip olmanın adeta tutkuya dönüştüğü Türkiye’de, “yılda ancak birkaç kez kullanılan salonların milli ekonomi için ciddi bir yük oluşturduğu belirtildi.

Kimi evlerde kilitli tutulan, ev halkının bile girip çıkmasına izin verilmeyen “misafir salonları”nın bulunduğu evler, 100 metrekareden küçük evlere göre en az 2 kat daha yüksek fiyattan satılıyor. Tuvalet, banyo gibi unsurlardan ikişer adet bulunan bu dairelerin yapımında en yüksek maliyet kalemini ise en büyük alanı kaplayan salonlar oluşturuyor.
Konya Mimarlar Odası Başkanı Abdullah Naltekin, daireler tasarlayan bir mimarın işe başlarken o ülke bireylerinin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik durumunu gözönünde bulundurduğunu, ancak evin planıyla ilgili son kararı yine evi yaptıran kişinin verdiğini söyledi.

“ANLAŞILMASI ZOR BİR ÇELİŞKİ”
Milli geliri birçok ülkeye göre oldukça düşük olan Türkiye’de “geniş ev” merakını, “anlaşılması zor bir çelişki” olarak niteleyen Naltekin, “Genellikle yılda birkaç kez ancak kullanılan bu geniş salonların yapımına harcanan para bir nevi sokağa atılıyor” dedi.
Evleri inşa ederken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun, boşa para harcanmaması için her santimetrekaresinin kullanılabilir şekilde planlanması olduğunu belirten Naltekin, şunları kaydetti: “150-200 metrekarelik bir evin salonu ortalama 30 metrekaredir. Evlerin bir metrekaresinin 200 dolara malolduğu gözönünde bulundurulduğunda, bir salon 6 bin dolar, yani yaklaşık 10 milyar lira tutmaktadır. Bu paraya, son derece güvenli ve sağlam olmak kaydıyla daha ucuz malzemeler kullanılarak normal büyüklükte bir daire çok rahat şekilde maledilebilir.”

EVSAHİBİ OLMAK İÇİN BEKLEYEN MİLYONLAR VARKEN
Türkiye’de bir ömür boyu evsahibi olabilmenin hayalini kuran milyonların bulunduğunu hatırlatan Naltekin, “Karar verme durumunda olan kişi veya kurumlar, yaptıracakları evlerde (gereksiz) salonları kaldırırlarsa, salonlarımız sadece kişilerin bütçesine değil milli ekonomiye de yük olma durumundan çıkacaktır. Bu salonlara aktarılan para ekonomiye dönecek, böylece orta ve uzun vadede daha fazla kişi ev sahibi olacaktır” dedi.
Boşa yapılan salonların içinin doldurulmasının da ayrı bir sorun olduğunu ifade eden Naltekin, atıl durumda kalmaya mahkum olan salonlardan kurtulmanın tek yolunun, kafalarda oluşan “geniş ev daha iyi” imajını silmekten geçtiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/misafir-odalari-milli-ekonomiye-yuk_3882.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!