Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlık Veri Tabanı AMV Yayında

Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” (AMV), ‘Dünya Mimarlık Günü’nde yayına başladı. Arkitera Mima

NTV-MSNBC
Mimarlık Veri Tabanı AMV Yayında

b>Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” (AMV), ‘Dünya Mimarlık Günü’nde yayına başladı.

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin hazırladığı proje kapsamında, Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” (AMV) Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından yayına açıldı.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2.5 yıldır çalışmaları sürdürülen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” ile dileyen herkesin internet üzerinden kolayca ulaşabileceği, dijital bir arşiv hizmeti sunuluyor.
Veri tabanında her mimar ve binaya bir sayfa ayrılmasının yanı sıra mimarlık dünyasını ilgilendiren bilgilere de sistematik olarak ulaşılabilecek.
Mimarlık ofisleri, bina künyeleri, işverenler, yarışmalar, ödüller, yayınlar ve makaleler gibi bilgilerin yer aldığı veri tabanına “"www.amv.arkitera.com" adresinden ulaşılabilecek.



AÇILIŞI ‘ESMA SULTAN’DA YAPILDI
Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen tanıtım gecesinde sırasıyla, Arkitera Mimarlık Merkezi yöneticilerinden Ömer Yılmaz, projenin bilimsel danışma kurulu üyesi Aykut Köksal, Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulları Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu projenin önemini aktaran birer konuşma yaptılar.
Veri tabanının alt yapı hazırlıkları sürecinde verdikleri danışmanlıktan ötürü, Doç. Dr. Belkıs Uluoğlu(İTÜ), Prof. Dr. İhsan Bilgin(YTÜ), Prof. Dr. Uğur Tanyeli (YTÜ) ve Aykut Köksal’a verilen birer AMV plaketi ile teşekkür edildi.



“BİR İLK VE ÖNCÜ PROJE”
Projenin sponsoru Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, projenin geliştirilmesinde görev almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu, kendi alanında bir ilk ve öncü proje. Dünyadaki benzerlerinden de çok daha kapsamlı” şeklinde konuştu.
Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Mumcu, “mimari turizmi olmayan özgün bir kültürden söz edilemeyeceğini” ifade ederek, bu anlamda projenin önemine işaret etti.
Türkiye’nin sahip olduğu değerlerin gelecek kuşaklara taşınmasının ve bugünkü kuşaklarla paylaşılmasının önemine dikkati çeken Mumcu, “Bunu sonsuza kadar kalıcı kılmak düşünüldüğünde, bu proje çok doğru bir proje” dedi.



“BAKANLIĞI, PROJENİN ORTAĞI SAYIYORUZ”
Bakanlık olarak kendilerinin de projeye katkılarının olabileceğini, veri tabanından yararlanarak Cumhuriyet öncesi mimari eserlerin dökümünü ve mimarların biyografisini içeren dijital bir arşiv oluşturabileceklerini belirten Mumcu, bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığını da projenin ortağı saydıklarını söyledi.
Bakanın sanal kurdeleyi kesmesini ekrandan izleyen davetliler, söz konusu ‘sanal tören’in ardından yayına açılan AMV ile ‘kullanıcı ilişkisinin özelliklerini tanıtan filmi’ izleme fırsatını buldular.

PROJEYE DESTEK VERENLER
Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, Türk Serbest Mimarlar Derneği, AMV’yi destekleyen kurumlar arasında.
Mimarlık kültürü için Türkiye’de yapılmış en kapsamlı arşiv çalışması olan “Arkitera Mimarlık Veritabanı”nda mimarlara, binalara, yayınlara, etkinliklere, yarışmalara tek tek ulaşılabilecek.

‘DÜNYA MİMARLIK GÜNÜ’ HEDİYESİ
Bu çalışma ile Arkitera Mimarlık Merkezi ve Kale Grubu, mimarlara ‘dünya mimarlık günü’nde verebilecekleri en güzel hediyeyi verirken, mimarlık kültürüne de büyük bir katkıda bulunmuş oldular.
Daha çok günümüz mimarlığı verileri ile yayına açılan AMV’ye sürekli yeni bilgiler eklenerek, kısa zamanda mimarlık kültürümüzü kapsayan devasa bir arşiv elde edilecek.

AMV HAKKINDA
AMV, Türkiye’nin mimarlık kültürünü de içinde toplayan devasa bir dijital arşiv. Bu arşivde her mimarın ve her binanın birer sayfası olmasının yanı sıra, mimarları ve binaları ilgilendiren tüm bilgilere sistematik olarak erişilebilmekte.
AMV’de bina künyeleri, mimarlık ofisleri, işverenler, yarışmalar, ödüller, yayınlar ve makaleler indekslenerek sınıflandırılmış. Coğrafi konum, kronolojik ve alfabetik olarak da sınıflandırılan bu bilgilere aynı zamanda veritabanının detaylı arama motoru ile kolayca ulaşılabilmekte.
AMV’ye eklenen her yeni ‘veri’, kendiyle ilişkili olabilecek pek çok veriyi de beraberinde getirmekte. Güncel bilgilerin yanısıra, geçmişe yönelik kayıtların da yer aldığı veritabanında, mimarlık kültürümüz sistemli bir şekilde arşivlenmeye başlanmış.
AMV 2,5 yıl süren bir çalışmanın sonunda, yapılan araştırmalar ve toplanan bilgilerle yayına açıldı. AMV’ye yapılacak bilgi girişi projeyi destekleyen kurumların ve mimarların katkılarıyla devam edecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlik-veri-tabani-amv-yayinda_6287.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!