b>Yapı Dergisi, Nisan ayı için "KONUT ÖZEL SAYISI" hazırladı. Dergide Türkiye'den ve Dünyadan konut projeleri ve uygulamaları yer alıyor. Projelerin yanı sıra konut peyzajı, mimarlık - yer ilişkisi ve sürdürülebilir apartman tasarımıyla ilgili makaleler de dikkat çekiyor.
Dünyadan Konut Projeleri
Yapı Dergisi'nin 305. sayısında dünyadan konut projeleri örnekleri yer alıyor. Bunlar: RCR Arquitectes'in tasarladığı, Girona, İspanya'da yer alan, düz duvarlarla oluşturulmuş, cam ve metal bir ağla sarılmış kutu biçimindeki M-Lidia Evi; Vicens+Ramos Arquitectes'in tasarladığı, bütün cepheleri granitle kaplanan Madrid'deki Las Encinas Evi; Salmela Architects'in tasarladığı, 2006'da Amerikan Mimarlık Ödülü'nü kazanan, Minnesota'daki Streeter Evi ve Roger Sherman Architects'in tasarladığı, kendi içinde programlanarak oluşturulmuş ince mekânsal ayrımlar, bağlantılar ve süreklilikler gösteren Santa Monica, Kaliforniya'daki 3 İşlevli 1 Ev projesi.
Türkiye'den Konut Proje ve Uygulama Örnekleri
Nisan sayısındaki konut proje ve uygulamaları Türkiye'den de örnekler içeriyor. Bunlar: EPA Mimarlık tasarımı, iki ayrı birimin çardaklarla birbirine bağlandığı Bodrum, Bitez'deki Mutlu Evi; Has Mimarlık tasarımı, deniz manzarasını ve yeşili en üst düzeyde değerlendirecek biçimde yerleştirilmiş Bodrum, Yalıkavak'ta Evler; Ven Mimarlık'ın tasarladığı, komşu bahçe duvarları, giriş cephesinin bir bölümü ve terasları ahşap kaplı olan Ankara, Beysukent'te Konut; Özgür Ediz'in tasarladığı, temel omurgasını içeride bir sergileme yüzeyi oluşturarak mekânlar arasındaki ilişkiyi kuran bir "duvar"ın tanımladığı Ankara, Çayyolu'nda Konut; ve aynı zamanda evsahibi olan mimarın yenileyerek kendi yaşama alanına dönüştürdüğü serbestlik, esneklik, sınırsızlık ve saydamlık arayışlarının güncel bir örneği olan Ahmet Alataş Evi.
Mimarlık ve Yer İlişkisi
İmre Özbek Eren'in makalesinde belirttiği üzere mimarlık eylemi, "yer"le başlayan bir süreçtir, çevresiyle anlamlı bir ilişki kurabildiği sürece mimarlık, o "yer"e ait olmaktadır. Bir mimarlık ürününün ait olduğu "yer" ile ilişkisini tanımlayan etkenlerin irdelenmesi, tasarım sürecinde mimarlık ve yer ilişkisinin ilk adımını oluşturmaktadır.
Konut ve Peyzaj Mimarlığı
Deniz Aslan yazısında, Türkiye'de konut yerleşimlerinde peyzaj mimarının proje sürecine nasıl dahil olduğuna, farklı kuşak peyzaj mimarlarının formasyonuna ve TRafo Mimarlar olarak üzerinde çalıştıkları uygulanmış ya da tasarlanmış konut peyzajı örneklerine yer veriyor.
Sürdürülebilir Apartman Tasarımı
YAPI Dergisi'nin Mart sayısında ele aldığı sorunun güncelliği ve önemiyle dikkat çeken konulardan biri olan ve Aydan Hacaloğlu'nun kalame aldığı bu yazıda, Ankara'da geleneksel bir modern apartman tipi çevresel değerler, çevre-insan etkileşimi, enerji kullanımı vb. bakımından incelenerek Ankara'nın iklimsel verilerine dayalı doğal enerji kaynakları kullanan alternatif kimlik taşıyan apartman tipi sunuluyor.
Calatrava'nın Mobilya Tasarımları
Nigan Bayazıt yazısında Calatrava'nın mobilya tasarımlarını şöyle tanımlıyor: "Calatrava için nesnelerin konstrüksiyonu, sanatın günlük yaşam açısından keşfedilmesidir. Genellikle seri üretim için tasarım yapmaz; tasarımlarını, başka alanlarda kendisini kaptırdığı fikirlerinden çıkarır."
Ressam Elinden Çıkmışçasına
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın panoramik olarak çektiği Türkiye fotoğraflarından oluşan "Sinemaskop Türkiye", Londra ve Selanik'ten sonra İstanbul'da sergileniyor. Yazıda Nuri Bilge Ceylan'ın sergide yer alan fotoğraflarının "resimsel" niteliklerine ilişkin tartışmalar konu ediliyor.
Hepsi YAPI Nisan sayısında.........
|