b>Mimarlar Odası, hükümetin TBMM’ye sunduğu ve SİT alanlarında yüzde 6’lık inşaat hakkı tanıyan yasa tasarısının, “çevreyi tahrip eden yağmanın yasallaştırılmasına yönelik olduğunu” öne sürdü.
TMMOB Mimarlar Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, doğal SİT alanlarının yapılaşmaya açılmasına yönelik girişimlerin Anayasa’ya aykırı olduğu savunuldu.
Anayasa’nın 56’ncı ve 57’nci maddelerinin, çevrenin korunmasını ve geliştirilmesini devlete bir görev olarak verdiği, konut ihtiyacının, kentlerin özelliklerini ve çevre koşullarını gözeten bir planlama ile karşılanmasını öngördüğü kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
‘ANAYASA’NIN TEMEL KAVRAMLARINA AYKIRI’
“Oysa, tasarı, çevreyi korumaya değil, çevreyi tahrip eden yağmanın yasallaştırılmasına yöneliktir. Tasarı, planlamayı değil, plansız yapılaşmayı teşvik etmektedir. Kamu topraklarını işgal edenlerin ödüllendirildiği, yasalara saygılı yurttaşların bir anlamda cezalandırıldığı böyle bir uygulama, Anayasa’nın temel kavramlarına aykırıdır.
Özellikle sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının görüşlerine önem vereceğini söyleyen bir iktidar, bugün, kapalı kapılar ardında, hiç kimseden görüş almadan yasalar hazırlamaktadır. Tasarılar hakkında, ancak meclise sevk edildikten sonra ve güçlükle bilgi sahibi olabilmekteyiz. İktidarı verdiği söze sahip çıkmaya, toplumla ve ilgili kesimlerle sağlıklı bir diyalog ortamını oluşturmaya, getireceği yasaları böyle bir ortam içinde hazırlamaya çağırıyoruz.
Siyasi iktidar, müflis bir mirasyedi gibi, kamuya ait değerleri satarak günlük sıkıntıları aşamaz. Bu girişimler, özelleştirme politikalarının, kamu toprakları üzerinde, devlet sorumluluğundan uzak, kamu yararına aykırı, kişisel çıkarları gözeten bir şekilde uygulanmasıdır.”
‘İHTİYACI KARŞILAMAKTAN UZAK’
Türkiye’de kentlerin deprem tehdidi altında olduğu ve neredeyse üçte ikisinin kaçak yapılardan oluştuğu belirtilen açıklamada, “Ancak, AKP iktidarının getirdiği tasarı ve bu konuda izleyeceği anlaşılan politika, söz konusu ihtiyacı karşılamaktan uzaktır” denildi.
|