img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\51357.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5>’Kira öder gibi ev sahibi olma’ imkanı tanıyan ’Mortgage’ sisteminin Türkiye’de yasallaşıp yasallaşmayacağı tartışıla dursun, 50 bin Türk bu sistemi kullanarak 2001’den bu yana Amerika’nın tatil cenneti Miami’de ev sahibi oldu. 10’a yakın Türk emlakçının faaliyet gösterdiği Miami’de ev sahibi olmak isteyen Türkler’in yoğun ilgisi, bölgede gerçekleştirilen projelerin Türkiye’de pazarlanması döneminin de başlamasını sağladı. Türkiye’de yüzde 20 peşinatla Miami’de ev satan emlakçılar, sizden sadece pasaport fotokopinizi ve yıllık kazancınızın belgesini isteyip, Amerika’daki mortgage sistemine girmenizi sağlıyor. Böylece, kira öder gibi Miami plajında lüks konut sahibi olabiliyorsunuz.
Yılın 8 ayını güneşli geçiren Amerika’nın tatil cenneti Miami’de konutların yıllık prim oranı yüzde 35’leri bulunca, şehirde Mortgage’yle ev sahibi olan Türkler’in sayısı 50 bine ulaştı. Türkiye’de mortgage sisteminin devreye girip girmeyeceği tartışılırken, her yıl ortalama 5 bin Türk Miami’de mortgage’le kira öder gibi ev satın alıyor. 2001 krizinde özellikle üst gelir grubunun ilgi odağı olan Miami, bugün orta gelirli ailelerin de yeni yatırım alanı haline dönüştü.
Konut fiyatlarının 130 bin dolardan başlayıp 5 milyon dolara kadar yükselebildiği şehirde evlerin metrekare fiyatları ortalama 600 doları buluyor. Türkler’in Miami’de en fazla ilgi gösterdiği bölge olan ve Okyanus’un paralelinde uzanan Oceanview Caddesi’nde ise metrekare fiyatları 5 bin dolar ile 13 bin dolar arasında değişebiliyor.
Moda Yatırıma Döndü
2000’li yıllarda başlayan Miami’de ev sahibi olma modası gün geçtikçe yatırımcıların da ilgisinin bölgeye çevirilmesini sağladı. Bunda da bölgede yıllık metrekare kira gelirlerinin artması etkili oldu. Yabancıya mortgage imkanı da sunan inşaat firmaları şimdi farklı finansman modelleriyle projelerine Türkiye’den de müşteri çekmeye çalışıyor.
Bu modeller aracılığıyla artık Miami’de sadece yüzde 20 peşinat karşılığında ev sahibi olmak mümkün oluyor. Amerika'da ev sahibi olmak isteyen yabancıların öncelikle yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişen bir peşinat ödemeleri gerekiyor. Geri kalan miktar da mortgage sisteminin sunduğu 30 yıllık taksitlendirme ile yıllık yüzde 6 veya yüzde 7’lik faiz oranlarıyla ödenebiliyor. 30 yıllık finansman modeli seçildiği taktirde, aylık taksit miktarı için evin kira getirisinin yeterli olduğu belirtiliyor.
Türkiye'de Pazarlanıyor
10’a yakın Türk emlakçının faaliyet gösterdiği Miami’de ev sahibi olmak isteyen Türkler’in yoğun ilgisi, bölgede gerçekleştirilen projelerin Türkiye’de pazarlanması döneminin de başlamasını sağladı. Bu yıla kadar Miami’den daire alanların bireysel olarak Türkiye’deki yatırımcılara sattığı konutlar artık emlak ofisleri ve distribütörler aracılığıyla henüz projenin temeli bile atılmadan görücüye çıkıyor. Miami’de bugüne kadar 400’e yakın proje gerçekleştiren United isimli inşaat şirketi, yüzde 2 komisyon karşılığında bu projelerin distribitör aracığıyla Türkiye’de de satışını başlatan ilk firma oldu. ’Debba Real Estate’in Türkiye pazarlamasını üstlendiği bu projelerde daire metrekare aralıkları 60 ile 400 arasında değişiyor. Fiyatlar ise 540 bin dolardan başlayıp, 5 milyon dolara kadar çıkabiliyor.
Trump Projesi de Var
Debba’nın pazarladığı projeler arasında bölgenin en pahalı projeleri arasında yeralan Donald Trump’ın ’Trump Hollywood Oceanfront Luxury Condominum Residences’ı da bulunuyor. Aynı cadde üzerinde bulunmasına rağmen daha ucuz fiyatlı Icon Brickell, Viceroy, St Regis ise satışa sunulan diğer projeleri oluşturuyor. Satışa sunulan projelerin tamamı hem okyanus hem de şehir manzarasına hakim konumda bulunuyor.
Miami’de ev nasıl finanse ediliyor
Miami’de proje gerçekleştirip yabancılara satmayı planlayan firmaların tamamına yakını kendi projelerinin finansmanı için bir de ’Mortgage şirketi’ kuruyor. Böylece hem Amerikalı bankaların şart koştuğu kredi geçmişi sorunu aşılmış oluyor, hem de müşterilerin başvuru için hazırlayacakları belge sayısı minimumda tutuluyor. Miami’de henüz inşaatına başlanmamış bir projede konut sahibi olmak için ilk etapta konut değerinin yüzde 10’unun ödenmesi gerekiyor. Ardından, projede temel atımıyla birlikte yeniden yüzde 10’luk bir peşinat alınıyor. Konut bedelinin yüzde 20’lik kısmını henüz proje başlamadan ödeyen yatırımcılar, projenin bitimine kadar bir daha hiç ödeme yapmıyor. Projenin tamamlanmasının ardından ev sahibinin kalan borcun tamamını ödemesi isteniyor. Yatırımcı bu aşamada ödemeyi peşin yapabileceği gibi, mortgage’den yararlanma hakkı da bulunuyor. Mortgage’de kullanılacak kredinin yüzde 10’u oranında bir ön ödeme yapılması başvurunun kabul edilmesi ihtimalini artırıyor. Yatırılan bu ön ödeme faiz oranının da düşmesini sağlıyor.
|