avi Akım gaz boru hattının son aşamasına gelindi. Saipem 7000 çalışmalarını tamamlarken, kıyı bölgelerinde boru döşeme işini yürüten Castoro 8'in kısa süre içinde ikinci hattı da tamamlayacağı, hemen ardından da gerekli testlerin yapılacağı bildirildi. Kaynaklar, Kasım ayından itibaren Mavi Akım gazının geleceğini bildirdiler.
Gaz akışının Kasım yerine 2003 yılından itibaren başlatılmasının da sözkonusu olabileceği, böylece Türkiye'nin al ya da öde yükümlülüğünün azalacağı bildirildi.
Türkiye 2003 yılı gaz tüketim projeksiyonunu yüzde 14 oranında geriye çekerek 31.6 milyar metreküpten 27.2 milyar metreküpe çekmişti. Uluslararası kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bir süre önce ilk boru hattını tamamlayan İtalyan gemisi Saipem 7000, ikinci hatla ilgili işlerini de tamamladı. Böylece Mavi Akım hattının derin sulardaki döşeme işlemleri tamamlanmış oldu. Kaynakların verdiği bilgiye göre bundan sonra sığ bölgelerdeki döşeme işleri yürütülecek ve birkaç hafta içinde Castoro 8 isimli geminin bu işlemleri de tamamlaması bekleniyor. Daha sonra projenin bir diğer önemli safhası olan test safhasına geçilecek. Hidro testlerle boru hattının su altındaki işleyişi kontrol edilecek ve hatta sorun olup olmadığı incelenecek. Testler başarılı sonuç verirse Rusya'dan Türkiye'ye ilk gaz akışı başlayacak. Kaynaklar, bu akışın kasım ayından itibaren olacağını, böylece rüya olarak değerlendirilen projenin başarıyla tamamlanacağını ifade ettiler. Türkiye'nin de gaz akışının kasımda başlamasını beklediği ifade edildi.
3.3 milyar dolarlık Mavi Akım projesinin tamamlanma noktasına gelmesi hem heyecan yarattı, hem de ilgiyle karşılandı. Dünyanın en zor projeleri arasında gösterilen Mavi Akım'ın boru döşeme çalışmalarında şu ana kadar kayda değer bir kazanın olmaması da önemli bir başarı olarak değerlendirildi.
Bu arada Türkiye'nin doğalgaz tüketimi ile ilgili sorunları da devam ediyor. Ekonomik durgunluk sebebiyle gaz talebi büyük ölçüde azalırken, Botaş da bir karar alarak 2003 yılı gaz tüketim projesiyonunu yüzde 14 oranında azalttı. Botaş daha önce 31.6 milyar metreküp olarak beklediği 2003 yılı tüketim projeksiyonunu 27.6 milyar metreküpe çekti. Bu durum, özellikle Şah Deniz gazı projesi çerçevesinde olumsuz bir değerlendirme olarak algılandı. Şah Deniz'in en büyük ortağı BP, Türkiye'deki tüketim durumu netleşmeden proje konusunda görüş bildirilemeyeceğini duyurdu.
Türkiye İran gazının kalitesizliğini ortaya koyarak bir süre almama yolunu seçti. Kaynaklar bu süreçte Türkiye'nin genel ve özel al ya da öde yükümlülüklerinin azaldığını, doğan boşluğun Rus gazıyla kapatıldığını hatırlattılar. iran gazının devreye girmesi ABD açısından bir çok sıkıntıyı beraberinde getirmişti.
İran da Rusya üzerinden çalışmaları doğrudan yürütme stratejisi benimsedi. Böylece bölgedeki arz kaynakları da siyasi gelişmelerden doğrudan etkilenir hale geldiler.
|