Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marmaray'da Tünel Kazıları Başlıyor

Türkiye'nin prestij projelerinden biri olan Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi'nde 13 kilometrelik delme tünellerin açılması işlemi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle 21 Aralık Perşembe günü başlayacak.

Zaman Gazetesi



ürkiye'nin prestij projelerinden biri olan Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi'nde 13 kilometrelik delme tünellerin açılması işlemi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle 21 Aralık Perşembe günü başlayacak.

Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, konuya ilişkin Marmaray Projesi'nin, Gebze-Halkalı arasındaki 77 kilometrelik mesafede mevcut banliyö hattının iptali, rehabilite edilmesi ve demiryolunun denizin altından tüple geçilmesini kapsadığını belirtti.

Arslan, 2009 yılı sonunda bitirilmesi öngörülen ve toplam 2 milyar 600 milyon dolara mal olacak projede, toplam 77 kilometrelik demiryolu hattının 14 kilometrelik bölümünün delme tünel ve tüp geçişinden, 63 kilometrelik bölümünün ise mevcut banliyö hattının 3'e çıkarılarak rehabilite edilmesinden oluşacağını bildirdi.

Ahmet Arslan, Marmaray Projesi'nin en önemli aşamalarından birisi olan tünel kazısına başlanması (delme tüneller) işlemine 21 Aralık Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle Ayrılıkçeşme'de başlanacağını ifade etti.

Toplam uzunluğu 13 kilometre olan tünellerin boğazda 1400 metre uzunluğundaki tüp tünellerle birleştirileceğini belirten Arslan, tünellerin Anadolu yakasında demiryolunun yer altına ineceği Ayrılıkçeşme-Üsküdar arasında, Avrupa yakasında ise Yedikule-Sirkeci arasında açılacağını kaydetti.

Anadolu yakasında Ayrılıkçeşme-Üsküdar ve batırma tüp tünel birleşimine kadar uzanan kesimde 4 bin 219 metre uzunluğunda tünel açılacağını kaydeden Arslan, çift olarak yapılacak tünellerle toplam 8 bin 438 metre kazı yapılacağını söyledi.

Avrupa yakasında da Yedikule-Yenikapı arasında 2 bin 485 metre olmak üzere gidiş-geliş toplam 4 bin 970 metrelik tünel açılacağını kaydeden Arslan, bu kazıların Ayrılıkçeşme ve Yedikule'de kurulan tünel açma makinesi (TBM) ya da halk arasında ''köstebek'' denilen 110 metrelik makinelerle yapılacağını kaydetti.

Arslan, Ayrılıkçeşme-Üsküdar arasında 2 adet TBM makinesinin 100'er metre aralıkla eş zamanlı olarak çalışacağını, Yedikule-Yenikapı arasında ise bir TBM makinesinin önce bu yönü bitirip, sonra Yenikapı-Yedikule yönünü kazacağını belirtti.

TBM makinelerinin baş tarafındaki çelik tüplerin batırma tüplerle birleşmeyi sağlayan aparat görevini de gördüğünü kaydeden Arslan, ''TBM makinesinin arka tarafı ve iç yüzeyi sökülecek, dış yüzeyini oluşturan sistem birleştirme aparatı vazifesini görecek. Böylece denizin altında batırma tüple birleştirilecek'' dedi.

Arslan, 3 TBM makinesinin dışında 2 adet daha montaja hazır TBM makinesinin bulunduğunu belirterek, bu TBM makinelerinin Yenikapı'daki arkeolojik kazıların bitmesinin ardından Yenikapı-Sirkeci arasındaki 3 bin 340 metre uzunluğundaki toplam 6 bin 680 metrelik ikiz delme tünellerin kazısını yapacağını ve Sarayburnu'nda tüp tünellerle birleşileceğini bildirdi.

Delme Tüneller
Ahmet Arslan, tünellerin çapının 7 metre olacağını, gidiş-geliş olmak üzere Marmaray Projesi çerçevesinde toplam 20 bin 90 metrelik tünel kazısı yapılacağını, tünellerden 1 milyon 100 bin metreküp toprak ve moloz çıkarılacağını kaydetti.

Arslan, tünel inşaatında 260 bin 500 metreküp beton, 22 bin ton donatı (tünelin içinde kullanılacak segman ve diğer malzeme) kullanılacağını, 380 bin metrekare de kalıp kullanılacağını bildirdi.

Tünellerin içini kaplayacak beton segmanların üretiminin Gebze'de yapıldığını, 30-32 santimetre kalınlığında, 1,5 metre boyunda olan segmanların santimetrekarede 500 kilogramlık bir güce dayanımlı olduğunu ve C50 betonu kullanıldığını ifade eden Arslan, tünelleri kaplayacak toplam 87 bin 773 adet segmanın yaklaşık 26 futbol sahasını kapsayacak bir büyüklüğe denk geldiğini belirtti.

Ahmet Arsan, tünel kazılarında çıkarılan toprak ve molozların ayrıştırılarak tüp tünellerin imalatında ve banliyö hatlarının yenilenmesi işleminde kullanılacağını, işe yaramayanların ise belediyenin göstereceği bir yere döküleceğini kaydetti.

Arslan, TBM makinelerinin her birinin maliyetinin yaklaşık 15 milyon dolar olduğunu, Anadolu yakasında kullanılacak olanların Japonya'da, Yedikule'dekinin ise Kanada'da üretildiğini, bu makinelerin ihtiyaç duyulan tünel çapı ile zemin durumuna göre imal edildiklerini bildirdi.

Bu makinelerin birisiyle ayda ortalama 320 metre kazı yapabildiğini ifade eden Arslan, Yedikule-Yenikapı tünelinin çift yönlü olarak toplam 16 ay, Ayrılıkçeşme-Üsküdar arasının ise 13 ayda bitirilmesinin planlandığını kaydetti.

Arslan, Marmaray Projesi'nin 14 kilometrelik delme ve tüp tünel bölümü ile 3 adet yer altı ve bir yüzey istasyonu (toplam 4 istasyon) işinin anahtar teslim maliyetinin 950 milyon dolar olduğunu ve Japon Taisei Corporation, Gama ve Nurol şirketleri tarafından yapılacağını kaydetti.

Ahmet Arslan, tünellerin 7,5 büyüklüğündeki depremlerde hasar görmeyecek şekilde inşa edildiğini de belirtti.

Tüp Tünel
DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, İstanbul Boğazı altına 2007 yılı şubat ayında batırılma işlemine başlanacak boyları 98,5-135 metre arasında değişen 11 adet tüp tünelin karada kazı işlemlerine başlanacak tünellerle birleştirileceğini de kaydetti.

Arslan, ilk tüpün denize batırılacağı Kızkulesi yakınında toplam uzunluğu 330 metre olan erişim iskelesinin (geçici iskele) yapımına başlandığını ve iskelenin yüzde 80'inin bitirildiğini ifade etti.

Gebze'den Halkalı'ya kadar uzanan demiryolu raylarının yapımının tamamlanmasıyla birlikte Marmaray Projesi bittiğinde 77 kilometrelik bu mesafenin 105 dakikada gidilebileceğini belirten Ahmet Arslan, saatte 2 yönde 150 bin yolcu taşınacağını, boğazda 2 dakikada bir çalışan trenlerle Üsküdar'dan Sirkeci'ye 4 dakikada geçilebileceğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmarayda-tunel-kazilari-basliyor_50258.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!