Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Madımak için Beklenmeyecek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2 Temmuz 1993 yılında 33 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli’nde bir-bir buçuk yıl içinde “Anı Evi” oluşturulacağını açıkladı. “Madımak için bir 15 yıl daha beklemeyeceğiz” diyen Günay, işe oteldeki kebapçının çıkarılmasıyla başladıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay’la Hasankeyf’ten kazı

Cumhuriyet Gazetesi
Madımak için Beklenmeyecek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2 Temmuz 1993 yılında 33 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli’nde bir-bir buçuk yıl içinde “Anı Evi” oluşturulacağını açıkladı. “Madımak için bir 15 yıl daha beklemeyeceğiz” diyen Günay, işe oteldeki kebapçının çıkarılmasıyla başladıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay’la Hasankeyf’ten kazı çalışmalarına, Ankara’daki kültür faaliyetlerinden Madımak’a, ülkedeki müzelerin durumuna dek pek çok konu hakkında konuştuk:

- Geçen günlerde, Ilısu Baraj’ını finanse eden Alman, Avusturyalı ve İsviçreli kredi kuruluşları, projeden desteklerini çekti. Bakanlığın Hasankeyf’teki tarihi eserleri koruma anlamında bir projesi bulunuyor mu?

- Hasankeyf, çok uzun süreden bu yana devam eden bir yatırım projesi. 40 yıla yakın araştırma ve inceleme serüveninden geçtiği söyleniyor. Bizi ilgilendiren yanı, orada tarihi bir kent, kültürel bir miras var. Elbette tarihi bir kentin, kültürel mirasın, bir dönem için bile olsa yok olmaması, korunması bizim dileğimizdir. Ama ülkenin bir kalkınma, bir baraj, toprak sulama ihtiyacı da var. Bu konuda da başka bir bakanlığımız çalışıyor. Bizden istenen oradaki tarihi yapıların envanterinin çıkarılması, hangilerinin yerinde korunabileceğinin, hangilerinin taşınacağının belirlenmesi. Bu çerçevede biz, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün sponsorluğunda bir çalışma yürütüyoruz. Bu işin içinde koruma kurullarımız, bilim insanlarımız var. Orada 15’e yakın eserle ilgili güçlendirme çalışması yapılıyor şu anda. Güçlendirme çalışmasından sonra, eserlerin taşınacağı ya da taşınmayacağı, ya da su altında kalıp kalmayacağı konusunda bilim insanları karar verecekler. Benim dileğim, tabii başka bir yöntem bulunabilirse, Hasankeyf’i sular altında bırakmamak. Ama bazen yaşamın ihtiyaçları bizim istediklerimizin hepsinin gerçekleşmesine izin vermiyor. Ayrıca eserler su altnda kalsa bile bu barajların bir ömrü var. Barajlar küresel ısınma çağında sanıyorum bir 50 yıl, tekrar havzalarını terk ediyorlar. Şu anda çalışmaların zamanında yürümemesinden ötürü bir kredi tartışması var. Kredi verecek olan bazı ülkeler desteklerini çektiklerini söylüyorlar ama bizim ilgili bakanlığımız, Çevre ve Orman Bakanlığı da kendi imkânlarımızla yapabileceğimizi söylüyor. Biz bu tartışmanın biraz dışındayız. Yerinde ya da bir başka yerde korunmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz.

‘Genel bütçede kazı payı az’

- Bakanlığın kazı projelerine ayırdığı bütçe ne kadar? Kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkan yeni eserler var mı?

- Geçen yıldan bu yana kazı bütçesinde ciddi bir artış oldu. Bu yıl da aynı şekilde. 20 trilyona, 25 trilyona yakın bir kazı giderini bütçe içinde planlamaya çalışıyoruz. Genel bütçeden bize ayrılan kazı bedeli son derece düşük. Başka imkânları, maliyenin, planlamanın verdiği ek imkânları, bizim döner sermaye kaynaklarımızı kazılarımız için seferber etmeye çalışıyoruz. Arkeoloji otoritelerinin yaptığı açıklamalara göre, dünya çapındaki on önemli buluntunun iki tanesi Türkiye’dendi. Bir tanesi Gaziantep Zincirli Höyük’teki Geç Hitit dönemi eserleriydi. Ayrıca Sagalassos antik kentinden çıkarılan ve uluslararası yankı uyandıran imparator Marcus Aurelius heykelinin başı da çok değerli buluntu. Bu heykelin başı salt bir metre boyunda. Ben bunun dünya literatürüne girmesinden ötürü ülkem adına sevinç duyuyorum. Kendim bizzat bu heykeli görmek için iki kez Burdur Müzesi’ne gittim.

- Peki, yurtdışındaki tarihi eserlerin ülkeye yeniden kazandırılması için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

- Son yıllarda bu konuda çalışmalar yapılıyor. Geçen yıl binleri bulan eser, sadece bizim değil, Emniyet ve Dışişleri Bakanlığı’nın da girişimleri doğrultusunda ülkeye getirildi. Getirilen eserlerin arasında çok değerli sikkeler de var. Bunun yanı sıra gümrüklerden çok sayıda kaçak tarihi eser yakalanıyor. Edirne Müzesi’nde bir bölüm var, müzenin bir bölümü neredeyse kapılarda yakalanan eserlerden oluşuyor. Yurtdışında ne yazık ki hâlâ çok değerli eserlerimiz var. Bu sürede devletler birbirlerinin hukuklarına saygılı olduğu müddetçe bu eserlerin geri alınacağını düşünüyorum. Bu dünyaya, bizim dışımızda çıkarılan eserlerin geri kazandırılması bakımından, bize haklılık kazandıracak.

- Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerindeki satış mağazalarının bir bölümü özelleştirildi... Bir anlamda müzelerin özelleştirilmesine de olanak sağlandı...

- Hayır, müze ve ören yerleri özelleştirilmedi. Kamusal müzelerimizdeki satış mağazalarımızla ilgili bir özelleştirme yapıldı. Bizler, 11 satış mağazasının yanı sıra 44 yerde daha yeni satış mağazası açılmasını öngördük ve bu konuda ciddi bir ihale süreci başlattık. Sonuç alma noktasına geldik. İhaleyi Bilkent, Bilintur kazandı. 11 satış mağazasının yanı sıra 44 yerde daha satış mağazası 18 ay içinde açılabilecek. Bu da bize ciddi bir kâr getirecek. Böylece müze satış mağazalarında bir standart ve satılacak ürünlerde bir kalite garantisi sağlamış olacağız. Bizim ne yazık ki hem satış mağazalarımız yetersiz, hem de mağazaların konsepti düşük. Ürün kalitesi çok iddialı değil. Şimdi özel bir girişimcilikle, tabii bütün denetim hakları bizde olmak kaydıyla, böyle bir uygulama başlattık.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/madimak-icin-beklenmeyecek_70531.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!