b>Limak'ta devleti 1 trilyon zarara uğratan MSB'de çalışan subaylar, fazla fiyatın gerekçesini, "Devletin en seçkin yapılarından biri olan yapım işinin estetik konumu dikkate alınmalıydı" diye açıkladı.
Müteahitler Birliği Başkanlığı'ndan ayrılan Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak firması tarafından yapılan Muhafız Alayı İnşaatı'nda, devletin 1 trilyon lira zarara uğramasına neden olan Milli Savunma Bakanlığı'nda (MSB) çalışan subaylar Sayıştay'a, fazla fiyatın gerekçesini, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en seçkin yapılarından biri olan söz konusu yapım işinin prestij ve estetik konumu dikkate alınmalıydı" diye açıkladılar.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde ceza davasına konu olan Muhafız Alayı İnşaatı ihalesi, Sayıştay'da da denetlendi. Sayıştay denetlemesinin ilk aşamasında Limak Firması'na 207 milyar 427 milyon lira fazla ödeme yapıldığı belirlendi ve bu paranın müteahhit firmadan geri alınması kararı verildi. Sayıştay, Limak firmasının Milli Savunma Bakanlığı'na ihale aşamasında verdiği faturalarla ihale bedelinin ödeneceği zaman verdiği faturalar arasında fiyat farkı olduğunu, bazı faturaların hiç düzenlenmediğini belirledi.
Sayıştay ilgili mevzuatın inşaatın yapıldığı en yakın yerden alınmasını, Milli Savunma Bakanlığı'nın inşaat için 'özellikli taş olmalı" şartı getirmediğini, oysa müteahhit firmanın taşı daha uzak olan Afyon'dan getirdiğini hatırlatarak, şöyle dedi: "Afyon'da çıkarılan malzemenin, Ankara'da çıkarılan malzemeye göre farklı bir özelliği veya üstünlüğü olsaydı ve bu nedenle idare bu malzemenin kullanılmasını gerekli görseydi, hakedişlerde malzemenin temin edileceği yerin mutlaka Afyon ili olarak belirtilmesi gerekirdi. Kaldı ki benzer malzeme Ankara'da üretilmektedir. Böyle bir durumda ise taşların Afyon ilinden temin edilmesine gerek kalmamaktadır."
|