Libya’da Türk müteahhitlere ait şantiyelerin işbaşı yapmama nedeni belli oldu. Kameralar önünde “Alacaklarınız verilecek” sözü veren Libya yönetiminin, Türk müteahhitlere “Alacaklarınızın yüzde 50’sini verelim, siz de bunun ardından işbaşı yapın” yönünde Temmuz'da mutabakat zaptı önerdiği ortaya çıktı. Radikal Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Türkiye’nin kabul etmeden geri gönderdiği mutabakat zaptı, geçen haftalarda yeniden gönderildi.
Kaddafi’nin devrilmesinden sonra yaşanan iç karışıklıkta şantiyelerini kapatan Türk müteahhitler, halen bu ülkeden gelecek olumlu haberleri bekliyor. Müteahhitlerin 1 milyar doları aşkın alacağı, 1.5 milyar dolarlık teminat mektubu ve 1 milyar dolarlık ekipmanı iç savaşın başladığı dönemden bu yana çeşitli görüşmelerin gündemini oluşturdu. Aralık'ta Türkiye’yi ziyaret eden Libya Genel Ulusal Kongre ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf da gazetecilere Türk müteahhitlerinin paralarını ödeyeceklerini açıkladı. Ancak buna karşın Libya, Türkiye’ye Temmuz'da müteahhit alacaklarıyla ilgili bir mutabakat zaptını önerdi. Ekonomi Bakanlığı’na gönderilen mutabakat zaptında müteahhitlerin alacaklarını içeren hakedişlerin ödenmesi için yeniden işe başlama anlaşması şartı yer aldı. Ayrıca ilk aşamada hakedişlerin yüzde 50’sini ödemeyi öngören Libya’nın taslağına Türk müteahhitler tepki gösterdi.
Müteahhitlerin talepleri doğrultusunda mutabakatın bu hali ile imzalanamayacağını belirten Ekonomi Bakanlığı, taslağı iade etti. Ancak Libya, geçen haftalarda aynı taslağı Türkiye’ye tekrar gönderdi ve “Tekrar değerlendirin” dedi. Türk müteahhitler alternatif bir taslağı Ekonomi Bakanlığı’na verdi. Şimdi gözler Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Libya’ya yapacağı geziye çevrildi. Bu gezide, Çağlayan’ın Türk müteahhitlerin taleplerini ve rahatsızlığını iletmesi bekleniyor.
18.4 milyar dolarlık iş!
Libya’da 139 Türk firmasının inşaat alanında projesi bulunuyor. Sektörün birçok büyük firması Libya’da faaliyette bulunuyor. Libya’ya iş yapan firmalar denildiğinde TAV, Tekfen, Rönesans, Turkmall, ENKA, Doğuş, Nurol, Metiş, Tekser, Yüksel İnşaat, Çukurova İnşaat, MESA, MNG İnşaat akla gelen ilk firmalar arasında bulunuyor. Bu şirketlerin isyan öncesinde yürüttüğü projelerde yaklaşık 25 bin kişi çalışıyordu. Libya ile konsolidasyonu yapılmış, imzalanmış inşaat sözleşmelerinin toplamı da 18.4 milyar dolar değerinde.
|