Hızlı Tren, Kuşların Göç Yolu...
Üç Ay Geçmesine Rağmen Hala Açılmadı!
Kablolar Kesildi Açılış Ertelendi
Bilim İnsanlarından Uyarı:...
Yerli Tren İzmir-Bandırma Seferine Çıktı
Hızlı Trenin Rengi Belli Oldu
Hızlı Trenin Rengi Vatandaşa Sorulacak
Hızlı Trenin Güzergahı Belli Oldu
İstanbul’dan Antalya’ya Hızlı...
Hızlı Tren Yolu Yarıladı!
Hızlı Tren için Güvenlik Değerlendirmesi...
Bursa, Hızlı Tren Alt Yapı...
Çin Dünyanın En Uzun Hızlı...
"Kuşlar Yollarını Önlerine Tren Çıktı Diye Değiştiremez"
“Yüksek hızlı tren” kuşların göç yolları üzerinde ve toplu ölümlere neden oluyor. TCDD, kuşların “zamanla yolunu değiştireceğini” iddia etse de Doğa Derneği, “Kuşlar yollarını önlerine tren çıktı diye değiştiremezler” diyor.
Saatte 250 kilometre hızla giden Yüksek Hızlı Tren’e (YHT) kuş sürüleri çarptı, kuşlar hayatını kaybetti. Ankara'dan gelen YHT Eskişehir yakınlarında kuş sürüsüne çarptı çünkü trenin güzergahı kuşların göç yolları üzerinde.
TCDD olayla ilgili yaptığı resmi açıklamada, Ankara- Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan YHT'nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını belirtti: “Bu artık azalmaya başladı. Çünkü kuşlar da YHT'ye alıştı ve göç yollarını değiştirmeye başladılar. Ancak zaman zaman göç eden kuş sürüleri YHT'ye çarpıyor. Kuş sürüsü yüzünden YHT hızını düşürmeyecek, 250 kilometre hızla seferlerine devam edecek. Zaman içerisinde kuşlar YHT'ye alışıp göç yollarını tamamen değiştirecektir." “Kuşlar bu hızdan kaçamaz” Bianet'in haberine göre, Doğa Derneğinden Süreyya İsfendiyaroğlu ise bianet’e yaptığı açıklamada bunun doğru olmadığını söyledi: “Yol, otoyol, altyapı ve demiryolu gibi projelerde, ilk işletme yıllarında da dönemsel olarak kuşlar ölüyordu. TCDD’nin yaptığı açıklamada göçmen kuşlar YHT’e alışacak diyor ancak bu mümkün değil.” “Göçmen kuşlar yollarını değiştirmez sadece yerelde bulunan çevredeki kuşlar YHT’i öğrenebilir. 300 kilometre hızla giden bir trenden kuş sürüsü ya da çevredeki kuşlar kaçamaz, kuşlar bu kadar hızlı uçmuyor.” “TCDD kuşların yoğun olarak bulunduğu ve göçmen kuşların yoğun olacağı yerlerde risk değerlendirmesi yapmalı. Örneğin bu yerlerde YHT bariyerlerle kapatılabilir böylece kuş ölümleri ve kazalar önlenebilir.” “Eğer ilerde daha büyük kuşlar trene çarparsa ne olacak? Ön cam kırılabilir, daha büyük bir kazaya yol açabilir bu durum. Teknik önlemlerin arttırılması gerek. Bu önlemsizlik nedeniyle kuş sürüleri ölüyor. Tren hatları Ankara çayına yakın bir yerden geçiyor. Ona göre adaptasyon sağlanmalı.” |