br/>
İzmir Kuşcenneti Geliştirme Birliği Başkanı ve Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar, Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini, bunun Türkiye'deki sulak alanlar için 'ilk anayasa' niteliğinde olduğunu bildirdi. Uçar, Ankara'da Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Komisyonu'nda 43 kurumun Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim ve Eylem Planı'nı oybirliğiyle kabul ederek imza altına aldığını ve yürürlüğe girdiğini söyledi. İzmir Kuşcenneti Geliştirme Birliği'nin, Gediz Deltası Sulak Alan Yönetimi ve Eylem Planı'nın yürütücülüğü ve koordinatörlüğünü üsdendiğini kaydeden Uçar, bölgede ilk aşamada 5 yıl içinde yapılacak işlerin tespit edildiğini belirtti.
5 Yılda Neler Yapılacak
Plana imza koyan 43 kurumun çeşitli görev ve sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Kuşcenneti Geliştirme Birliği Başkanı Uçar, şu bilgiyi verdi: "İlk aşamada İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası' nda kendi sınırları içindeki arıtma tesislerini 2008 sonuna kadar bitirecek. Birlik olarak biz de İzmir Kuşcenneti'ne Uluslararası Kuş Gözlem Merkezi yapacağız. Delta içindeki Homa Dal-yanı'nda balıkçılıkla geçimini sağlayanlara yönelik, koruma kurulu kararıyla küçük, modern barınaklar kurulacak. Bu planın yürürlüğe girmesi, Türkiye'deki sulak alanlar için ilk anayasadır. Kimin neyi, nasıl yapacağı ve sorumlulukları kesin olarak ortaya çıkmıştır."
Uçar, Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim ve Eylem Planı'nda koruma statüsü içindeki alanın 60 bin hektar olduğunu, bunun 30 bininin mutlak koruma bölgesi olarak saptandığını bildirdi.' 'Kuşcenneti arazisi kimsenin iştahını kabartmasın" diyen Nurgül Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birlik olarak, Kuşcenneti'nin de bulunduğu TEKEL Çamaltı Tuzlası'nın özelleştirilmesi konusundaki düşüncelerimizi, şartlarımızı Özelleştirme İdaresi'ne bildirdik. Zaten bütün koruma kalkanlarında da burada tuz üretilmesine izin veriliyor. Tuz, flamingoların yaşaması için hayati önem taşıyor. Bölgede atılacak her adımı ortak akılla atacağız."
|