b>İzmir Kuş Cenneti'ne liman yapılması için proje hazırlığına girişilmesi, bilim çevrelerini öfkelendirdi.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 'Buradan ot dahi toplanamaz' diyerek projeyi hazırlayanlara ateş püskürdü
Çamaltı Tuzlası'nın da içinde bulunduğu 213 değişik kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cenneti'ne liman yapılmasına yönelik proje hazırlayan sanayici ve yerel yönetimlere tepki yağıyor. Projeye şiddetle karşı olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, alanın birinci derece doğal SİT alanı olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, eylemin '2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna muhalefet etmek ve uluslararası RAMSAR Sözleşmesi'ni yok saymak' anlamına geleceğini ifade etti. Prof. Dr. Sıkı, 'Bu alanda, bırakınız liman yapmayı, Koruma Kurulu'nun izni olmadan ot dahi toplanamaz. Buraya tek çivi dahi çakamazsınız' dedi.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
'1. derece Doğal SİT Alanı'nın deniz sahilindeki sınır, Bostanlı Mavişehir önündeki eski Gediz yatağından başlayıp Ragıp Paşa Dalyanı, Çilazmak Dalyanı, Tuzla açıkları, Homa ve Kırdeniz (Küçük) Dalyanı'ndan, şimdiki Gediz Nehri'nin döküldüğü nehir ağzına kadar devam etmektedir. Doğal SİT alanı ilan edilen Kuş Cenneti, 1988 yılında çevre Bakanlığı tarafından, özellikle su kuşları yaşama ortamı olması nedeniyle uluslararası öneme sahip sulak alanlar hakkındaki RAMSAR sözleşmesi listesine dahil edilmiştir. Bu sözleşme Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından 1994 yılında imzalanarak sulak alanların korunacağı taahhüt edilmiştir.'
Prof. Dr. Sıkı, yasalara rağmen, Kuş Cenneti'nde liman konusunda ısrar eden kişi ve kuruluşları uyararak, bu beldeyi koruma konusunda kararlılığını bildirdi.
|