Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küresel Isınmaya Karşı Susuz Bahçe Dönemi

Yeryüzündeki su kaynaklarını hızla tüketen küresel ısınma, rengârenk çiçekler ve ağaçlarla kaplı bahçeleri de vuracak. Bahçe uzmanı Gülnar Önay, hem su kaynaklarının hızla tükenmemesi hem de rengârenk bahçelerden vazgeçilmemesi için kurtuluş reçetesini “Dünya Isınıyor, Bahçem Değişiyor” adlı kitabında yazdı. Önay’a göre, çözüm daha az su tüketen,

Milliyet Gazetesi
Küresel Isınmaya Karşı Susuz Bahçe Dönemi

Yeryüzündeki su kaynaklarını hızla tüketen küresel ısınma, rengârenk çiçekler ve ağaçlarla kaplı bahçeleri de vuracak. Bahçe uzmanı Gülnar Önay, hem su kaynaklarının hızla tükenmemesi hem de rengârenk bahçelerden vazgeçilmemesi için kurtuluş reçetesini “Dünya Isınıyor, Bahçem Değişiyor” adlı kitabında yazdı. Önay’a göre, çözüm daha az su tüketen, hatta susuz yaşayan bitki, ağaç ve çalılara yönelmek.

Bahçe bakımı konusunda danışmanlık yapan ve yaklaşık 15 yıldır Bodrum’da kurduğu serada bitki yetiştiren Önay’ın kitabı İnkilap Yayınevi’nden piyasaya çıktı. Önay, kitabında, küresel ısınmayla mücadeleye bireysel destek verebilmek için az sulanan bahçe önerileri hazırladı. Önay, yeni bahçe anlayışını şöyle tarif ediyor:

“Doğayı gözlemlediğimizde her bölge kendi endemik yapısına uygun, birbiri ardına yeşeren ve yine birbiri ardına açan çiçekli bitkilerle bezenmiştir. Bu durumda bahçemize klasik anlayışla ille de gül dikeceğimize, örneğin neden kuşburnu dikmiyoruz? Her ikisi de ilkbaharda çiçek açar ve çiçekleri birbirine benzer. Aralarındaki farka gelince biri su ister, diğeri sularsanız ölür.

Bahçeye katırtırnağı dikin!

Neden o bayıldığımız katır tırnaklarını bahçeye dikmiyoruz? Solanları kesin, yeniden çiçek verir. Akdeniz iklim kuşağında dünya florasının yüzde 10’unu bulan 75 bin tür var. Bunların hepsi doğada ve de yağmur dışında sulanmıyor.”

İşte susuz da açan çiçeklerden örnekler

Önay’ın önerdiği, kurak iklime uygun çiçek, çalı ve ağaçlardan bazıları şunlar:

Acı şifaotu: Yer örtücü olarak da önerilen ve bir tür papatya olan tür, iyi bir yere dikilince kısa sürede yayılma özelliğine sahip.
Afrika zambağı: Güneş ve kuraklığı severler. Çiçekleri mavi ve beyazdır. Yaprakları tüm sene boyunca yeşil kalır. Bir saksıda en az beş sene kalabilirler.
Anadolu karanfili: Çiçekleri pembe-beyaz ve ilkbaharda açıyor. Dayanıklı ve kuru iklim bitkisi. Yetiştirmek için özel bir çaba gerektirmiyor. Doğaya çıktığınızda kıraç topraklarda küçük boyu nedeniyle özenli bir göz taramasıyla görülüyor.
Boğadikeni: Marmara boğadikeni Batı Karadeniz, Orta Anadolu ve Antalya yöresinde, iri boğadikeni Karadeniz yöresinde bulunuyor. Mora çalan mavi dikenleri, griye çalan yaprakları var. Özel bakım istemiyor.
Menengiç: Yapraklarını kışın döken ve ilkbaharda kırmızı bir renkle yeniden beliren ağaç. Ağacın gövdesinden antiseptik özelliği olan terebentin çıkarılır. Gerektiğinde budamanın dışında bakım istemez.
Cüce palmetto: Palmiyegillerden. Adı cüce de olsa boyu üç metreye ulaşabiliyor. Tepesinde 8-20 adet mavi-yeşil yelpaze yapraklar bulunuyor. Su istemeyen bahçelere uygun.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-isinmaya-karsi-susuz-bahce-donemi_62381.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!