b>Kültür ve Turizm Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile kültür varlıklarının deprem riskinin azaltılmasına ilişkin bir protokol imzaladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, kültür varlıklarının deprem riskinin azaltılmasına ilişkin bir protokol imzaladı. Bundan sonra bu dört üniversite, kültür varlıklarını tehdit eden deprem riskinin azaltımasına yönelik ortaklaşa yürütülecek her türlü araştırma, eğitim ve uygulama ile ilgili ortak çalışacak. Deprem riskinin azaltılmasına ilişkin kurulacak ulusal bir enstitünün yapılandırılmasına ilişkin projelerin geliştirilmesi için işbirliği de yapacak olan üniversiteler, uluslararası tüm projelerde birlikte adım atacak.
İstanbul'un her 50 yılda bir orta şiddette, her 300 yılda bir yüksek şiddette deprem yaşadığı varsayılarak hazırlanan işbirliği protokolünde ise şöyle denildi:
"Marmara bölgesinde yakın bir gelecekte meydana gelmesi beklenen büyük depremden dolayı, kentin, bazıları UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nden yer alan eşsiz tarih ve kültür mirası çok ciddi deprem tehdidi altındadır. Aynı şekilde yüzde 70'i deprem tehlikesinin tehdidi altında olan Türkiye'nin tüm bölgelerinde bulunan tarih öncesi de dahil olmak üzere Hitit, Frig, Lidya, İon, Yunan, Roma, Bizans uygarlıklarının, Selçuklu, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinin en değerli örnekleri deprem riski altındadır."
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katılımıyla gerçekleşen projeye, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Örel'in imza attı.
Protokolde deprem riskinin azaltılmasına ilişkin yapılacak çalışmalar şöyle:
*Kültür varlıkları üzerine çeşitli disiplinlerde faaliyet gösteren araştırcılar arasında etkileşimi teşvik ederek ortak çalışma zemini hazırlanması
*Ortak çalışma olanaklarının yaratılması
*Öğretim üyesi, araştırmacı, teknik personel ve öğrenci değişiminin sağlanması
*Ulusal ve uluslararası düzeylerde konferansve seminerlerin düzenlemesi
*Ulusal ve uluslararası platformlarda ortak proje geliştirilmesi ve kaynak yaratılması
*Ortak rapor, kitap ve her türlü yazılı malzemenin geliştirilmesi
|