Şavşat'ta 28 Köy 'HES'lere Hayır' Dedi
Köylülerin ‘Direnişi’ Ses Getirdi
Köylülerden HES'e Büyük Tepki
Köylülere Saldıran HES’çileri...
Antalya'da Köylülere HES Kurşunu!
Ataköylüler Sahilini İstiyor
Köylüler HES'e Karşı Ayaklandı
Su Savaşını Köylüler Kazandı
Köylüler Alakır'a HES'e İstemiyor
Köylülerin Yol İsyanı
Köylüler Ormanlarına Sahip Çıktı
Köylülerin Taş Ocağı İsyanı!
Çıralı'da Proje İptal, Zafer Köylülerin!
Susuz Kalan Köylüler Valiliği Bastı
Köylüler Kazandı, Kalker Ocağı Kapandı
Küplüce Kalker Ocağı’nın kapatılmasına dair mahkeme kararını tanımayacağını ifade eden Mustafa Durmuş, köylülerin direnişi sonucu işletmenin tamamını kapattı. Rize İdare Mahkemesi, kalker ocağının kapatılmasına karar vermişti.
Birgün'ün haberine göre, Artvin’in Şavşat ilçesi Küplüce köyü sınırları içinde bulunan ve kısa bir süre önce Rize İdare Mahkemesi tarafından işletme izni iptal edilen kalker ocağının işletmecisi Mustafa Durmuş, köylülerin mahkeme kararını ibraz etmesine karşın faaliyetlerine devam ederek açıkça mahkeme kararını tanımayacağını ifade etti.
Bunun üzerine köy muhtarı öncülüğünde köylüler ve Şavşat Derelerin Kardeşliği Çevre Platformu kaymakamlık, savcılık ve jandarmaya yaptıkları başvurularda mahkeme kararını tanımayan işletmecinin faaliyetlerini sürdürmeye devam etmesi halinde doğabilecek olaylardan kendilerinin sorumlu olmayacaklarını belirterek tepkilerini ortaya koydular. Bu gelişmelerin ardından kalker ocağındaki makineler taşınarak ocak tamamen kapatıldı. Normal şartlarda 98,91 hektarlık alan için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu alınması gereken proje, küçük alanlar için alınan izinlerle ve “ÇED Gerekli Değildir” kararlarıyla işletmeye açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi; 98,91 hektarlık alana işletme ruhsatı verilen kalker ocağı için 9,9 hektarlık kısmına işletme izni verilmesini hukuka aykırılık olarak değerlendirerek kapatılmasına karar vermişti.
*** Kalker ocağı projesi dışında yapılması planlanan ve hali hazırda iptal davası Danıştay’da devam eden Şavşat HES projesinin Şalt Sahası da Küplüce’de bulunuyor. Şalt sahasının yapılmasıyla birlikte bölgede projelendirilen birçok HES’in elektriğin yine bu şalt sahasından geçeceği belirtiliyor. Ayrıca Borçka - Sınır (Gürcistan) Elektrik İletim Hatları Projesi de Küplüce köyünün 1.300 metre yakınından geçiyor. Şavşat Derelerin Kardeşliği Çevre Platformu, tüm bu ve başkaca birçok çevresel durum nedeniyle Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun hazırlanmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Platform, Çevresel Etki ve Değerlendirme raporlarının bilimsel olarak hazırlanması halinde Artvin ili Şavşat ilçesinde hiçbir proje yapılamayacağının ortaya çıkacağına dikkat çekiyor. |
-
Normal şartlarda 98,91 hektarlık alan için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu alınması gereken proje, küçük alanlar için alınan izinlerle ve “ÇED Gerekli Değildir” kararlarıyla işletmeye açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi; 98,91 hektarlık alana işletme ruhsatı verilen kalker ocağı için 9,9 hektarlık kısmına işletme izni verilmesini hukuka aykırılık olarak değerlendirerek kapatılmasına karar vermişti. Ama malesef Mustafa durmuş denen Orman düşmanı Üst kesimlerden Millet velkili bularak yeni bir mahkeme açmıştır. 3 Kere mahkemeyi kaybetmesine rağmen 4 cü mahkemesinde Mahkeme heyetinde Bilirkişi haricinde çevre mühendisinin olmadıgını öne sürmüştür. Çevre mühendisi Gerçekten Çevre mühendisi ise Zaten Sorgusuz sualsiz Mustafa durmuşa Red verir. YANITLA