zmir Körfez'inde hortlayan kötü kokuya karşı İZSU'nun geçen Pazar günü dere ağızlarına tonlarca kireç dökmesinin Körfez'deki doğal hayatı olumsuz etkilediği ileri sürüldü. İzmir'in gözbebeği körfez temizlenmek istenirken canlı yaşamı kireç yüzünden büyük zarar gördü. Bilimadamları kendilerine danışılmadan yapılan bu uygulamaya büyük tepki gösterdiler.
İZSU'nun Meles Deltası'ndaki kötü koku ve kirli suyu yok etmek için bölgeye kireç dökmesi bilimadamlarını kızdırdı. Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, kirecin geçici çözüm olduğuna dikkat çekerken Ege Ünversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sumru Ünsal, kötü kokuya karşı panikle yapılan çalışmaların kalıcı çözüm yaratmayacağını hatırlattı. İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Tatar, İZSU'nun kaş yaparken göz çıkardığını iddia etti.
İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Tatar, derelere kireç dökmenin çözüm olmayacağını söyledi. Deltaların deniz canlıları için en verimli yaşam merkezleri olduğunu belirten Tatar, 'Tatlı suyla denizin buluştuğu yerler canlıların gen merkezleridir. Buralarda yapılan ani değişiklikler doğal yaşama büyük zarar verir. İZSU'nun da yaptığı bu oldu' dedi.
İzmir'in çevresinde 3 bin 500 sanayi tesisi, Menderes, Gediz ve Bakırçay gibi sorunlu nehirler olduğunu hatırlatan Tatar, öncelikle burala çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. İZSU'nun kamuoyu tepkisi üzerine anlık bir önlem peşinde olduğunu dile getiren Osman Tatar, 'Dereleri temizlemeye amacıyla göz yapalım derken kaş çıkardılar. Kafalarına göre çözüm üretiyorlar ama derelere kiraç dökmek çok vahşi bir önlem. Kireç çok zararlı. Ölülerin üzerine dökülür. İZSU tonlarca kireci suya döktü. Belki geçici çözüm bulundu ama uygulamanın zararı yıllar içinde belli olacak' diye konuştu.
|