b>Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, kurumsallaşmış inşaat firmalarının, tüm trendleriyle, müşterinin değişen ihtiyaçlarını takip ederek proje ürettiklerini belirterek, sektöre yeni giren firmaların bir çoğunda bu özenin gösterilmediğini söyledi.
Yoğun satışların yapıldığı dönemde, konut yapmanın kolay olduğunu kaydeden Dumankaya, "Buna satıcı piyasası deniyor. Burada her şey çok kolay. Çünkü talep, arzın çok çok üstünde. Olay alıcı piyasasına döndüğü zaman ciddi sorun olacak" dedi.
Uğur Dumankaya, Milliyet'in sorularını yanıtladı:
Maceraperestlere dikkat!
Sizin deyiminizle 'alıcı piyasası'nda hangi firmalardan konut almak gerekir?
Şu an sektörde üç tür yatırımcı var. Birincisi bizim gibi yıllardır bu işi yapan ve kendini geliştiren firmalar. Bu firmaların zaten işi bu. İkincisi arkasında finansal güç olan veya sektör değiştirmiş, kurumsal ve bu işi yapabilme potansiyeline sahip olanlar. Bunların başarabilme ihtimalleri yüksek. Üçüncüsü de maceraperestler. "Tutarsa tutar" diye girmiş. Bunlarla ilgili dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
Bu 'maceraperestler'le kurumsal firmaların arasındaki fark nedir?
Hiçbir altyapısı olmayan kişilerin bazen 1000 dairelik proje başlayacaklarını duyuyoruz. Ne cesaret, nasıl başlayacak? Bizim bir bölgede inşaata başlamamız için çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bir dolu senaryolardan geçiriyoruz. Bu kadar çalışmanın üzerine bazen 'riskli' deyip girmiyoruz.
İnşaat sektöründe kurumsallaşmanın önemi nedir?
Müteahhitlik grubu, yüzde 7 ile Türkiye'de en az güvenilen meslek grubu seçilmiş. Ama insanlar size güvenmek durumunda çünkü en hayati yatırımını sizden yapıyorlar. Üstelik parasını veriyor, karşılığında bir kâğıt parçası alıyor. 'Tamam yapacağız' diyorsunuz, gidiyor.
Kurumsallaşamamış firmalar, tüketiciye ve sektöre ne tür zararlar veriyor?
Gayrimenkul sektörünün yüzde 23 - 25 civarında büyümesi Türkiye'nin arz talep dengesini şaşırttı. Bu bizim maliyetlerimize yansıdı. Bizim hesabımıza göre yüzde 35 oranında bir maliyet farkı binmişti. Yeni firmaların arsa maliyetlerini artırmasıyla maliyetlerimiz büyük ölçüde arttı. Banka kredilerinin bir bölümünü biz sübvanse ediyoruz. Reklam maliyetlerinde artış oldu. Yani sektördeki herkes pastadan pay aldı. Ama sektöre yeni girenler o pastanın tamamına göre hesap yapıp riskleri ona göre alırlarsa başarısız olur. Bizim maliyetlerimizin artmasının bir nedeni de bilen bilmeyen herkesin bir anda sektöre girmesi oldu. Onların maliyet hesabı yapamama dezavantajı bizi de kötü etkiliyor.
'Kurtköy'de yeni bir tarz deneyeceğiz'
Dumankaya İnşaat'ın 2007'de yapacağı projelerden bahseder misiniz?
Kurtköy'de yeni bir projeye başlayacağız. Ama bu gerçekten Kurtköy bölgesi için çok özgün, dünyadaki trendler takip edilerek ortaya çıkartılmış bir proje.
Dünyada yeni yapılan bir tarz. Monoblok tarzında yapılacak olan bu sitede çoğu daire olmak üzere 500 konut olacak. 234 metrekarelik villalar da var. Biz bu projeyi yaparken 'bu Kurtköy için fazla mı acaba?' diye düşündük. Herkes beğenmeyebilir. Ama ben çok beğeniyorum.
Bu projede mantar gibi fışkıran değil, belli bir devamlılığı olan, birbirleri ile iletişimi ve geçişleri olan binalardan oluşan bir tarz. Tasarımın ön plana çıktığı, mimarın geniş hayal gücünün ortaya çıktığı bir proje olacak. Mart ayında başlayacağız.
Ataşehir'deki yeni projemizde 240 daire yer alacak.Ortanın üstü gelir grubuna hitap edecek. Bir de Üst Göztepe'de 65 bin metrekare enşaat alanlı bir projeye başlayacağız. Arsası 18 dönüm. Orada yaklaşık 600 civarında konut olacak. 24 katlı 2 ya da 3 kule halinde inşa edeceğiz. Göztepe'de de hedef kitlemiz B, B+. A da olabilir. Ataşehir'de de aynı şekilde olabilir.
Kartal'dan Adalar'a teleferik hattı
Kartal ile Adalar arasında teleferik kurmayı planladıklarını söyleyen Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, 'Kentsel dönüşüm projesi içinde 1000 yatlık bir marina da bulunuyor' dedi.
Songül Hatısaru'nun haberinde Adalar'a teleferikle ulaşımın sağlanabileceğini söyleyen Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, "Çeşitli ulaşım olanakları üzerinde çalışılıyor. Adalar ulaşımı için teleferik de düşünülüyor" dedi.
Kartal'ın ön görünümünde Adalar'ın bulunması nedeniyle İstanbul'daki "ikinci Boğaz" olarak tanımlandığını ve ilçeyi incelemeye gelen yabancı mimar gruplarının da kentsel dönüşüm projesinde Kartal ile Adalar'ı bütün olarak ele aldıklarını söyleyen Dağlar, şöyle devam etti:
Büyüklerin arazisi var
"Bin teknelik Kartal Yat Limanı da Adalar ile birlikte planlanıyor." Büyükşehir Belediyesi'nin Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında planlanan otel, yat limanı, alışveriş merkezi çalışmalarıyla Anadolu yakasının turizm merkezi olmasının hedeflendiğini hatırlatan Dağlar, teleferik projesinin de bölgenin yeni turizm merkezlerinden biri haline gelmesinde olumlu katkı sağlayacağını söyledi.
Kentsel planlama sürecinin bu yıl içinde tamamlanmasını öngördüklerini dile getiren Dağlar, bölgede yapılacak olan yat limanı ve Kurtköy'de düzenlenen Formula yarışları ile bölgeye 2.5 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin gelmesini beklediklerini kaydetti.
D-100 Karayolu'ndan kıyıya kadar, büyük bölümü boş olan 550 hektarlık alanda 100'den fazla fabrika bulunduğunu hatırlatan Arif Dağlar, şunları söyledi:
"Eczacıbaşı, Koç, Sabancı gibi kuruluşların bölgede fabrikaları var. Assan, Mutlu Akü, ABB, Habaş, Family Finas, Yapı Kredi gibi kuruluşların yerleri de burada. Bu alanda 100 civarında fabrika ve 40 kadar da boş ya da başka binalardan oluşan gayrimenkul var. Fabrika ve arsa sahiplerinin büyük bölümü projenin yeni imkânlar sağlayacağını görüyor ve merakla uygulamayı bekliyor."
Doğa Parkı'nda 115 daire
Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi A.Ş.'nin Bahçeşehir'de Ispartakule mevkiinde projelendirilen Doğa Parkı Evleri, 7 bin 555 metrekare alan üzerinde 4 blok halinde inşa edilecek. Projede kullanım alanları 69 ile 83 metrekare arasında değişen 1+1 ve 144 ile 161 metrekare arasında değişen 3+1 tipinde toplam 115 daire yer alıyor. Projedeki daireler, metrekaresi 1800 YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Emlak Pazarlama yetkilileri, Bahçeşehir'in Ispartakule mevkiinde yer alan konutların satışının devam ettiğini belirttiler. İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin bir süre önce Avcılar sınırlarında yer alan Ispartakule arsalarının parselasyonu hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin, Bahçeşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Doğa Parkı Evleri'ni etkilemediğini ifade ettiler.
Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da yaptığı açıklamada, Ispartakule bölgesine dair imar planlarının kesin planlar olarak yürürlükte olduğunu, durdurma kararının parselasyon uygulamasına ilişkin olduğunu, bu kararın da ruhsatları alınmış inşaatları durdurmasının hukuken söz konusu olamayacağını kaydettiler.
Bahçeşehir Uphill Court'ta kampanya
Teknik Yapı ve Varyap Varlıbaşlar Ortak Girişimi tarafından Bahçeşehir'de inşa edilen Uphill Court Bahçeşehir'deki daireler, 10 Ocak - 10 Şubat tarihleri arasında düşük faiz oranları ve özel indirim imkânlarıyla satışa sunuluyor.
Kampanyaya göre 36 aya kadar kullanılan kredilere sıfır faiz uygulanırken, 60 ay vadedeki faiz oranı ise yüzde 0.87 seviyesine indirildi. Uphill Court Bahçeşehir ile Akbank ve Vakıfbank arasında yapılan anlaşmaya göre 72 ay vadeye yüzde 0.98, 84 ay vadeye yüzde 1.05, 96 av vadeye yüzde 1.11, 108 ay vadeye yüzde 1.15 ve 120 ay vadeye ise yüzde 1.18 faiz oranı sunuluyor.
Ayrıca teslim tarihi Mart 2008'den Ağustos 2007'ye çekilen projede 1+1, 2+1, 3+1 dairelerin yanısıra 108 adet sıralı dubleks villa ve 6 adet 4 katlı, yüzme havuzlu villa yer alıyor.
|