ent içindeki denetimi yapılmayan sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) ve akaryakıt ikmal istasyonları tehlike yaratıyor. Başkentin merkezinde 50'ye yakın LPG ve akaryakıt istasyonu bulunuyor. Kimya Mühendisleri Odası'na göre, bu istasyonların yarısına yakını 3194 Sayılı İmar Yasası'na göre ruhsatsız...
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'den alınan bilgiye göre, bir akaryakıt istasyonun tam anlamıyla "ruhsatlı" kabul edilebilmesi için pek çok yasal kuralı yerine getirmesi gerekiyor. Bu yasal gerekçelerin başında da 3194 Sayılı İmar Yasası geliyor. Yasanın 31. maddesinde, "İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara, izin alınıncaya değin elektrik ve su verilemez. Bu yapılar kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden de yararlandırılamaz" deniyor. Ancak Anakent Belediyesi'nin, 15 Nisan 2005 tarihinde, meclisinde kabul ettiği 1052 sayılı karar, yasanın maddesinde yer alan önleyici özelliğe ters düşüyor. Belediye Meclisi'nde alınan kararda, "yapı izni olmayan yapılara doğalgaz verilmesi için Belediye Meclisi'nde karar alınmıştır" deniyor.
Bunun yanı sıra 5393 sayılı Belediye Yasası'nın 80. maddesine göre de şehir içinde kurulacak herhangi bir akaryakıt istasyonuna izin verilebilmesi için o istasyonun, Nazım İmar Planı'nda, "akaryakıt istasyonu" olarak gösterilmesi gerekiyor. Bu türlü istasyonlara çalışma ruhsatı yine Anakent Belediyesi tarafından veriliyor. Ayrıca 7 Ağustos 2003 tarihli ve 25192 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, "LPG ile Çalışan Motorlu Taşıtlar İçin İkmal İstasyonlarının Kuruluş, Denetim, Emniyet ve Ruhsatlandırma İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" te, bir LPG ikmal istasyonunun kurulacağı alanların 1/5000 ve 1/1000 lik imar planlarında, "LPG ikmal istasyonu" olarak işlenmesi şartı aranıyor. 5015 sayılı Petrol Piyasası Yasası'nın 8. maddesinin 4. fıkrasına göre de akaryakıt ve LPG ikmal istasyonları arasındaki mesafelerin, aynı yönde olmak üzere, şehirlerarası yollarda 10 kilometreden az olmaması gerekiyor.
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Hasan Küçük , başkentte ise LPG ve akaryakıt istasyonlarının yan yana bulunduğuna dikkat çekti. Yasaların uygulanmadığını belirten Küçük, kentin içerisindeki istasyonların tehlike yarattığını vurguladı. Küçük, başkentte 50'ye yakın LPG ve akaryakıt ikmal istasyonu bulunduğunu ancak bunlardan yarısına yakınının yasalarca ve özellikle de 3194 Sayılı İmar Yasası'na göre "ruhsatlı" kabul edilmediği söyledi.
Bir akaryakıt ve LPG istasyonunun ruhsat almasına yönelik işlemler 26 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren konuyla ilgili son yönetmeliğin 1. maddesinin 2. fıkrasında belirtiliyor. Fıkrada, "Kanun gereği güvenlik ve lisans gereklerine uygunluğu TSE tarafından verilecek belge ile belirlenecek olup da süresi içinde kuruma lisans başvurusu yapmış olan otogaz istasyonlarından, bulundukları mahalle imar planlarının henüz yapılamamış olması ya da devam etmekte olan imar çalışmalarının henüz biti-rilememiş olmasından dolayı işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlandırma işlemleri sonuçlandırılamayan otogaz istasyonlarından, imar planlarının tamamlanması ile işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alabilecekleri hususu yetkili makamdan alacakları yazıyla tespit edilenlere, 31 Aralık 2007 tarihine dek geçici faaliyet lisansı verilir. Diğerleri faaliyetten men edilir" deniyor.
|