Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği Değişikliğine Tepki

Bakanlar Kurulu kentsel dönüşüm yönetmeliğinin değişmesiyle birlikte istediği alanı ‘riskli’ ilan edebilecek. Uzmanlar, büyük yağma ve talanın yaşanacağını söylüyor.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği Değişikliğine Tepki

Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği’ndeki değişikliği İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman yorumladı.

Müteahhitlik anlayışı

İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, yönetmeliğin rant için değiştirildiğinin altını çizerek, AKP’nin inşaata dayalı ekonomi anlayışını sürdürmek istediğini kaydetti. Gökçe, Bakanlar Kurulu’nun tarafından ilan edilebilecek ‘riskli alanlara’ ilişkin, “Bu bir mühendislik konusudur, neye dayanarak riskli alan ilan edecekler? Bu müteahhit anlayışıdır. oysa konu çok teknik bir konu. Riskli alan ilan ederek, inşaat alanı oluşturmak istiyorlar, çünkü artık inşaat yapacak alan kalmadı” dedi.

Sektör ‘yıkıcılara’ teslim

“Bu yönetmelikle binaların incelemesi bile ortadan kaldırılıyor” diyen Gökçe, yönetmelikle birlikte inşaat mühendislerinin lisanslandırma yetkisinin kaldırılması hakkında, “Bu sektörü tümüyle yıkıcıların eline teslim etmek demektir. Bunun ne bilimle ne de insan yaşantısıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bu anlayıştan vazgeçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, Bakanlar Kurulu’na verilen yetkiyle birlikte kentsel dönüşümde yaşanan mağduriyetlerin daha da artacağını vurguladı. Kahraman, “Ortaya çıkacak tabloda, emredici hükümlerle uygulanmaya konacak bir dönüşüm, çözüm olmayacaktır. Dayatmacı bir politika güderek, insanları mağduriyete sevk edip başarılı olmanın da zaten imkânı yok. Kentsel dönüşüme, bir inşaat sektörü olarak bakıyorlar. Fakat bunun ekonomik bir karşılığı yok. Fikirtepe’de birçok inşaat firması çalışmalarına son verdi, çünkü talep yok. Olan mağduriyet yaşayan insanlara oluyor” diye konuştu.

***

Değişiklik neler getirdi?

•TOKİ veya İdare de riskli alan tespiti başvurusu yapabilecek ve riskli alan tespiti için 15 bin metrekare büyüklük sınırı kaldırıldı.

•Toplam yapı sayısının en az yüzde 65’inin mevzuata aykırılığı halinde riskli alan ilanı yapılabilecek.

•Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da kentsel dönüşüm yapılabilecek.

•Riskli yapı tespiti yapan personelde sertifikalarını sadece Çevre Bakanlığı değil, ‘kurum ve kuruluşlar’ da verebilecek.

•Lisanslandırmada inşaat mühendislerinin taahhütname vermesi kaldırıldı ve malikin vefat etmiş olması halinde mirasçılık belgesi çıkarma, kayyum atama veya işlem yapma yetkisi Bakanlık’ta olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-yonetmeligi-degisikligine-tepki_151703.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!