b>Kaz Dağları'nda yürütülen altın arama çalışmalarının çevreye herhangi bir zarar vermediğine yönelik dün ulusal basında çıkan tam sayfa ilanlar, ilan veren örgütleri karşı karşıya getirdi. Kimi örgütler verilen ilandan haberdar bile olmadıklarını belirtirken kimileri ise ilanın finansmanın nasıl sağlandığı konusunda görüş ayrılığına düştü.
Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu'nun 250 bin YTL'ye mal olan ilanların Kaz Dağları'nda arama yapan firmaların bilgisi dışında hazırlandığını açıklamasına rağmen, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal ise "Firmaların ilandan haberdar olmaması mümkün değil. İlanının finansmanı da firmalar tarafından karşılandı" diye konuştu.
İlanda bazı sendikaların imzaları bulunmasına rağmen ilanın verileceğinden haberder olmadıkları da ortaya çıktı. Bu durumun ise Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın kendine üye olan sendikaları bilgilendirme gereği duymadan ilan verenler arasına katılmasından kaynaklandığı belirtildi. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan bir sendika temsilcisi, ilanla ilgili ne bir bütçe oluşturduklarını ne de ilan metnini önceden gördüklerini belirterek, "İlandaki tüm maddeleri onaylamamız mümkün değil. Bu yöntem de çok doğru değil" diye konuştu.
Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği öncülüğünde verilen ilanda Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği, Seramik Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Birliği, Türkiye Maden İş Sendikası, Genel Maden-İş Sendikası, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, Ankara Sanayici İşadamları Derneği, Genç Maden İşletmecileri Derneği, Madencilik Araştırma Merkezi Derneği, Türk Metal Madenleri Üreticileri Birliği, Dünya Madencilik Kongresi Türkiye Milli Komitesi, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı ve TOBB Türkiye Madencilik Meclisi'nin imzası yer aldı.
Kamuoyunu bilgilendirmek istedik
Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu, ilanı kamuoyundaki yanlış bilgilendirmeye son vermek amacıyla verdiklerini belirtti. Kasapoğlu, "Bu konu artık sektörel bir sorun haline gelmişti. Sektörel örgütler olarak bu konuya müdehale etmek istedik. Kaz Dağları'ndaki arama çalışmalarına karşı basında çıkan haberler neredeyse bir madencilik karşıtlığına dönüştüğü için firmaları bu işe katmadan ilan vermek istedik. Firmaların finansman konusunda da katkıları olmadı" dedi.
İlan verenler arasında yer alan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal ise firmaların ilandan haberdar olmamasının mümkün olmadığını, finansmanın ise firmalar tarafından karşılandığını açıkladı. Önal, şunları söyledi: "Kaz Dağları ile ilgili haberler yoğunlaşınca sektördeki birçok firma sektör örgütleri olarak neden harekete geçmiyorsunuz, bu konuya müdahale etmeyecek misiniz diye sormaya başladı. Çıkan haberlerin birçoğunda yanlış bilgiler olması dolayısıyla sektör örgütleri olarak bu ilanı vermeye karar verdik. Firmaların bilgisi var finansman olarak da desteklediler" dedi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Keleş de ilandan firmaların haberdar olmamasının mümkün olmadığını, ilan verenler arasında bulunan birçok örgüte firmaların üye olduğunu belirtti.
Mühendisler Odası komisyon gönderecek
Bugüne kadar konuya ilişkin net bir tavır belirlemeyen Maden Mühendisleri Odası ise bölgeye bir komisyon gönderek rapor hazırlayacak. Başkanı Mehmet Onur, Kaz Dağları konusunda birçok iddia bulunduğunu konuyu bölgede inceleyerek rapor hazırlayacaklarını söyledi. DİSK'e bağlı Dev-Maden Sendikası Başkanı Çetin Uygur ise Kaz Dağları'nın özel sektörün insafına terk edildiğini söyledi.
|