b>Kahramanmaraş Müzesi'ndeki sikke soygunu haberini Türkiye'ye duyuran 'Arena' programı Genel Yayın Yönetmeni Uğur Dündar, Topkapı Sarayı'ndaki 'Kaşıkçı Elması'nın da sahtesiyle değiştirilmiş olabileceğini söyledi. CNN TÜRK'te yayınlanan 'Ajans' programında Çiğdem Anad'ın sorularını yanıtlayan Dündar, Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği ihbarlarının 'çok ciddi' ve 'güvenilir' kaynaklardan geldiğini anlattı.
Dündar, "İddialar yıllardır tarihi eser soruşturmalarını yapan deneyimli dedektiflerden, mali şube yetkililerinden geliyor. Aynı kişiler bana daha önce Kahramanmaraş'ta sikkelerin sahteleriyle değiştirildiğini açıklamışlardı. Bu doğru çıktı" diye konuştu.
Uğur Dündar, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'u yabancı uzmanların da katılacağı bir yeniden tespit çalışmasına çağırdı.
"Eserin orijinalliğine ilişkin tereddüdümüz yok"
Topkapı Sarayı Müzesi Müdür Vekili Nurullah Çakır ise, Kaşıkçı Elması'nın da sahte olabileceğine yönelik iddialara ilişkin, ''Eser gerekli güvenlik altında. Uzmanların tespitine göre doğru eser olduğuna inanıyoruz'' dedi. Eserin, uzmanların gözetiminde ve güvenlik altında bulunduğuna dikkati çeken Çakır, elmasın müze dışında sergilenmediğini de ifade etti. Çakır, Bakanlığın bir bilim heyeti oluşturarak, uzun zamandır müzede bulunan eseri tekrar inceletebileceğini de söyledi.
İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da ''Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Kaşıkçı Elması yerinde duruyor. Bunun gerçek mi, sahte mi olduğuna uzmanlar karar verir'' dedi.
Topkapı Sarayı Müzesi'nin Hazine bölümünde sergilenen Kaşıkçı Elması, dünyanın en büyük ve en değerli 22 elmasından biri.
86 karatlık elmasın çevresi iki sıra halinde 49 adet pırlanta ile çevrili. Pırlantaların, elmasa ışık ve güzellik vermesi için sonradan, II. Mahmud tarafından dizdirildiği sanılıyor.
Elmasa kesiminin oval olması ve kaşığa benzemesinden dolayı 'Kaşıkçı Elması' adı verildiği belirtiliyor. Kaşıkçı Elması, 17'nci yüzyıldan bu yana saray hazinesinde.
Kahramanmaraş Müzesi soygunu:
Dün bir açıklama yapan Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, 6 ay önce şüphe üzerine başlatılan denetimlerin sonuçlandığını ve M.Ö. 333-361 yılları arasına ait 545 gümüş sikkenin sahte olduğunun ortaya çıkarıldığını belirtti. Yapılan inceleme sonucu müzede güvenlik kamerası sistemi bulunmadığı belirlendi.
Uşak Arkeoloji Müzesi soygunu:
Geçtiğimiz ay, Türkiye'nin 40 milyon dolar harcayıp 10 yıllık hukuk mücadelesi sonrasında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden geri almayı başardığı Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan kanatlı denizatı broşunun çalındığı ortaya çıktı.
Olayın ortaya çıkmasının ardından 'sahtecilik ve soygun' soruşturması kapsamında Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu yedi kişi tutuklandı. Akbıyıkoğlu ile polis memuru Bülent Yücel daha sonra açığa alındı.
|