Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kartepe’de Turizm Ümidi Çürüyen İnşaatlarda Kaldı

Uludağ’a alternatif olması için İzmit yakınlarındaki Kartepe’de 1984 yılında yapımına başlanan otel ve kayak tesisleri, müteahhit firmanın işi bırakma

Zaman/15/05/2002



ludağ’a alternatif olması için İzmit yakınlarındaki Kartepe’de 1984 yılında yapımına başlanan otel ve kayak tesisleri, müteahhit firmanın işi bırakması yüzünden yarım kaldı. Kocaeli Valisi Erdal Ata, 8,5 milyon dolar harcanan tesislerin turizme kazandırılması için müteşebbisler arıyor.

Kocaeli Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından Uludağ’a alternatif olarak Kartepe’de 1984 yılında yapımına başlanan ve şimdiye kadar 8,5 milyon dolar harcanan otel ve kayak tesisi çürümeye terk edildi. Kocaeli Valisi Erdal Ata, tesisin turizme kazandırılması halinde ülke ekonomisine büyük bir girdi sağlanacağını belirtti.

Samanlıdağ silsilesinin üzerinde, Kocaeli Kartepe Tv verici istasyonu civarındaki 37 hektarlık ormanlık alan; otel ve kayak tesisinin yapımı ve işletmesi için Orman Bakanlığı’nca İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kurulan Kartepe Turizm AŞ’ye 49 yıllığına tahsis edildi. Tesise Turizm Bakanlığı’nca turizm yatırım belgesi ve turizm teşvik belgesi verildi. Mikrokliması, topoğrafyası ve mevcut bitki örtüsü ile kış turizmi ve sporlarının yanı sıra yayla ve yaz turizmine de elverişli olan bölgede yapılacak tesisin inşaatına STFA firması tarafından 1984 yılında başlandı. İçinde apart oteller, 4 yıldızlı otel ve 12 adet kayak pistleri için inşaat çalışmaları yaklaşık 5 yıl sürdü. Ancak geçen süre zarfında yüklenici firma, ekonomik krizden dolayı işi bırakınca yaklaşık 10 yıldır tesise tek bir çivi çakılmadı. Bin 150 metre ile bin 640 metre rakımları arasında bulunan Kartepe, turizm merkezi Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi’ne hakim bir mevkide bulunuyor. İstanbul’a yaklaşık 125 kilometre uzaklıkta olan tepede yapılması planlanan 204 yatak kapasiteli 52 adet apart otelin yüzde 50’si, 600 yatak kapasiteli dört yıldızlı konaklama tesisinin de yüzde 20’si bitmiş durumda.

Geçen süre zarfında herhangi bir çalışma yapılmaması sonucu inşaatlarda çürümeler başladı. Duvarlar ve sıvalar çökerken, demir filizleri pas tuttu. İnşaatta çalışacak personel için yapılan prefabrik yapılar kar birikmesi sonucu çökerek kullanılamaz hale geldi. Bölgede yapılması planlanan 12 adet ve toplam 11 kilometre uzunluğundaki pistler için çakılan kazıklar da kayboldu. Bölgede bahar aylarında bile kar olurken, kışın kar kalınlığının yaklaşık 5 metreye çıktığı belirtiliyor. Kartepe Turizm AŞ Başkanı ve Kocaeli Valisi Erdal Ata, tesisin ortağı durumunda olan İzmit Ticaret Odası ve Kocaeli Sanayi Odası yetkilileri ile basın mensuplarına bölgeyi gezdirdi. Çürümeye terk edilmiş tesislerin üzerinde açıklamalarda bulunan Vali Ata, şunları kaydetti: “Kışın karın miktar olarak çokluğu ve kalitesinin yanı sıra, yazın da havanın yumuşaklığı ve orman çevresi, Kartepe’nin çok amaçlı birinci sınıf bir tatil merkezi şeklinde düşünülebileceği anlamına gelmektedir. Türkiye’nin sanayi ve ticaret kalbi özelliğine sahip metropol merkezi İstanbul, İzmit illerine yakın olduğundan dolayı daha baştan 10 milyon insana açık konumda olacaktır.” Tesisin yaklaşık 85 milyon dolara mal olacağını belirten Vali Ata, İl Özel İdare Müdürlüğü’nün sahibi olduğu yüzde 85,1’lik hissenin yüzde 80’inin ihale ile yerli veya yabancı yatırımcıya devredileceğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kartepede-turizm-umidi-curuyen-insaatlarda-kaldi_714.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!