lınan önlemlere, yapılan uyarılara rağmen Karadeniz yaylalarındaki yapılaşma yoğun biçimde sürüyor.
Karadeniz Çevreciler Derneği Başkanı Kenan Kuri, yaylalardaki yağmalama ve yapılaşmaya karşı acilen yasal düzenleme yapılmasını istedi.
Karadeniz’de gerek sosyal, gerekse ekonomik açıdan bu bölgeleri tercih eden yöre insanı, konaklama sorununu gidermek için orman arazilerine müdahale etmeye başladı. Hazine’ye ait binlerce dönüm arazi, bütün bölgede paylaşıldı. Arazilerin çevresi kazık ve tel örgü ile çevrildi.
Sorun; Ordu’nun Çambaşı, Giresun’un Bektaş ve Kulakkaya ile Sisdağı, Trabzon’un Hıdırnebi, Haçka, Kadırga, Zigana, Sultanmurat, Rize’nin Ovit, Cimil, Ayder yaylalarında daha da büyüdü.
Çevreciler, denizden sonra yaylalara yönelen tehlikeye işaret etti. Karadeniz Çevreciler Derneği Başkanı Kenan Kuri, yasaların boşluklarından ve yetersizliklerinden, bürokratların duyarsızlığından, siyasilerin tavizinden yararlanan yöre halkının sonuçta kendi yaşadığı bölgeye zarar verdiğine işaret etti.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin son Trabzon ziyaretindeki açıklamasına da dikkat çeken Kuri, “Sayın Bakan; dağlardaki, yaylalardaki yapılaşmayı engellemeleri için bürokratlara talimat vermiş, ‘Babamın da olsa yıkın’ demişti. Ama görünen o ki, demeç farklı algılanmış. Özellikle Giresun’un Kümbet, Bektaş ve Sisdağı’ndaki yağmalama ve yapılaşma çok dikkat çekici. Bu bölgelerdeki yapılaşma için kısa süre içinde yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Hemde hemen” dedi.
|