iyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce Suriçi Semti’nde sürdürülen kanalizasyon çalışmalarında Roma dönemine ait 6 metrekarelik mozaik ortaya çıkarıldı.
Müze Müdür Yardımcısı Ahmet Çaltekin, tek parça halindeki mozaiğin bir hamamın tabanı olduğunu düşündüklerini belirterek, mozaiğin sokaktaki bir soğuk hava deposunun altına doğru uzandığını kaydetti. M.S. II. yüzyıla ait olduğunu düşünülen renkli mozaik Zeugma’da ortaya çıkan insan ve hayvan şekilleriyle süslü mozaiklerden farklı olarak bitki ve geometrik şekillerle bezenmiş.
Müze Müdür Yardımcısı Ahmet Çaltekin, yaptığı açıklamada, belediyenin kanalizasyon şebekesi yenileme çalışmaları sırasında tarihi esere rastlandığını belirtti.
Kazı sırasında Roma dönemine ait mozaiklerin bulunduğunu ve Müze Müdürlüğü’nde görevli uzman ekiplerin çalışmalarıyla mozaiğin müzeye kaldırıldığını anlatan Çaltekin, Cevatpaşa Mahallesi İçkurşunlu Sokak’ta çıkardıkları mozaiğin 6 metrekare ebadında olduğunu söyledi.
HAMAM TABANI OLDUĞU SANILIYOR
Çaltekin, tek parça halindeki mozaiğin bir hamamın tabanı olduğunu düşündüklerini belirterek, mozaiğin sokaktaki bir soğuk hava deposunun altına doğru uzandığını kaydetti.
Mozaiğin diğer parçalarının da çıkarılması ve sağlıklı bir kazı için istimlak çalışması yapılması gerektiğine işaret eden Çaltekin, şöyle dedi: “M.S. II. yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz renkli mozaik Zeugma’da ortaya çıkan insan ve hayvan şekilleriyle süslü mozaiklerden farklı olarak bitki ve geometrik şekillerle bezenmiş. Çıkan mozaik meskenlerin altına doğru uzanıyor. Ayrıca kazı alanında tuğla sistemi ile yapılmış hamamda suyun ısıtıldığı ‘Caldarium’ odası bulduk. Kazının sürdürülmesinde yarar var. Çünkü hamamla birlikte değişik kompleksler, amfi tiyatro da çıkabilir.”
Çaltekin, yaptıkları kazının Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü’nce (DÖSİM) finanse edildiğini de belirterek, “Alanın istimlak edilmesi halinde kazı alanı genişletilebilir. Keserek çıkardığımız mozaiği müzeye kaldırdık. Bunlar uzmanlarca bir araya getirilecek” dedi.
|