İBB, 41 Milyon Doları TL'ye Çeviriyor
Kamu Özel Ortaklığı Projelerinde...
Ekonomistler Sanayi Verisi için Temkinli
AVM'lerin 118'i TL'de, 253'ü Dövizde!
İnşaatçılardan TL İle Konut...
Ankara'daki İki Büyük AVM'de...
Beyaz Eşyacılardan Çağrı:...
Kamuya ‘TL Hesap’ Talimatı
Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmeliğe göre genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası (TCMB) veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmakla yükümlü olacak.
Kamu kurumlarının mevduat ve katılma hesabı olarak değerlendirecekleri mevduatlara, kamu bankalarınca teklif edilebilecek getiri oranları için tavan faiz uygulamasına gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Haznedarlığı Tebliği ile vadeler çeşitlendirildi, uzun vade teşvik edildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre, kurumların mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat faiz oranı ve katılma hesabı beklenen/tahmini getiri oranı, her bir vade dilimi için Merkez Bankası tarafından en son açıklanan TL üzerinden açılan Mevduat Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları’nın (AOMF) artan bir yüzde ile çarpılması suretiyle oluşacak oranlardan daha yüksek olamayacak. Düzenlemenin daha dar kapsamlısı geçen yıl yayımlanan tebliğde de vardı. Ancak geçen yıl yayımlanan tebliğde, kısa vadeli kaynakların değerlendirilmesine ilişkin esaslar belirlenmişti.
Gecelik vadede oran yüzde 70, 7 güne kadar yüzde 80 ve 30 güne kadar da yüzde 90’dı. Dün yayımlanan tebliğde ise kısa vadede oranlar düşürüldü, uzun vadede ise artırıldı. Gecelik vadede oran yüzde 60, 7 güne kadar yüzde 65, 8-29 gün yüzde 70 olarak belirlendi. 90 günden sonra ise oran yüzde 85’e çıkarıldı. Kamu kurumları 270 günden fazla vadede tutarlarsa da 1 yıllık ağırlıklı ortalama faiz oranının tamamını alabilecekler. Düzenlemeyle, piyasalarda yatırım çeşitliliğinin ve derinliğin artırılmasını desteklemek amacıyla, kamu kurumlarının mali kaynaklarını değerlendirirken kullanabilecekleri araçlara, kamu bankaları tarafından ihraç edilen borçlanma araçları, katılım bankacılığı finansman araçları ile aracı kurumlar da dahil edildi. Tebliğe göre, Hazine Müsteşarlığı dışında kalan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmakla yükümlü olacak. TL vurgusu son birkaç yıldır yayımlanıyordu. Milli parada ilk takas Çin’le Merkez Bankası (TCMB), Çin Merkez Bankası ile ilk para takasını gerçekleştirdi. AA muhabirinin TCMB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Çin ile ilk para takas işlemi 30 Kasım 2016’da yapıldı. ICBC Turkey Bank, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla her iki ülke merkez bankası tarafından imzalanan para takası anlaşması kapsamında 450 milyon TL büyüklüğünde kullanım gerçekleştirdi. ICBC Turkey Bank, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin gelişmesine yönelik merkez bankaları arasında yapılan anlaşmayı hayata geçiren ilk kurum oldu. Tl seferberliği devam ediyor Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Aksu, yabancı para cinsinden olan yatırım harcamalarını, ürün ve hizmet alımlarını ve kira sözleşmelerini Türk Lirası’na çevirmeye başladıklarını belirtti. Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı İlyas Edip Sevinç, hesaplarında bulunan 21.8 milyon doların 5.2 milyon dolarlık kısmını TL’ye çevirdiklerini, kalan 16.6 milyon doları da vade bitiminde TL’ye çevireceklerini bildirdi. Kardemir, 9 Aralık’tan itibaren satışlarında Türk Lirası’na dönme kararı adı. PTT, 15 Temmuz’dan bugüne 172 milyon dolar ve 20 milyon Euro’yu Türk Lirası’na çevirdiğini duyurdu. Yatırıma dönecek Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Derneği Başkanı Yaşar Arslan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) TL’ye dönme konusunda aldığı doğru kararlar sayesinde, sektörde 1 milyar liralık ek yatırım imkanı oluştuğunu belirterek, “Son dönemde artan döviz kuru, kurum ve sektörlerin aldığı kararlarla kısa sürede yatırıma dönüşecektir” ifadesini kullandı. |