b>Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, son zamanlarda Kamu İhale Kanunu ile ilgili bazı değişiklik önerilerinin olduğuna dair çok yaygın bir kanı bulunduğunu belirterek, eğer bir revizyon gerekiyorsa bunun ortak çalışma sonucu yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından Kamu İhale Kanunu’na ilişkin eğitim semineri düzenlendi. Seminerin açılışında konuşan Akkaynak, bu kanunun temel amacının kamu harcaması niteliğini taşıyan harcamaların usul ve esaslarını belirlemek olduğunu vurguladı.
Kurumun temel fonksiyonları arasında ikincil mevzuatı hazırlamanın da bulunduğunu dile getiren Akkaynak, “Onu birlikte yaptık. Özellikle zaten cephede bu işi yapan kişilerle birlikte yapmanın rahatlığını da hissettik. Mevzuatı düzenlerken bu kanunun çalışmayacağı, tıkanacağı konusunda hiçbir tereddüdümüz yoktu” dedi.
Mevzuat tamamlandıktan sonra eğitim çalışmalarına başladıklarını anlatan Akkaynak, kanunun yürürlüğe girişinin Ocak ayında olmasına rağmen, “Siyasi otoritenin kararsızlığı, kanunun yürürlüğe girip girmeyeceği veya eksiltileceği söylentileriyle bir kararlılık oluşmadığını” belirtti. Akkaynak, “O nedenle de biraz bizim Türk alışkanlığıyla, kanuna kimse açıp bakmadı bile. İlk günlerdeki kamu eğitiminde sıkıntımız buydu. Şu anda yaklaşık 150 ayrı kuruma ve yaklaşık 5 bin kişiye eğitim verilmiş durumda” dedi.
Sener Akkaynak, ayrıca, yılbaşından itibaren artık şikayetlerin değerlendirilmesine de başladıklarını bildirdi.
“EĞER REVİZYON GEREKİYORSA...”
Son zamanlarda kanunla ilgili değişiklik önerilerinin olduğuna dair çok yaygın bir kanı bulunduğunu dile getiren Akkaynak, şunları söyledi:
“Bunun bir denemesi de geçici bütçeden bütçeye geçerken, bütçe kanununa ilave edilen bir madde ile ortaya konuldu, daha sonra düzeltilmiş olsa bile... Ancak bu, devam edip etmeyeceğini henüz bilmediğimiz, ne yazık ki yapılacak değişiklikle ilgili olarak kurulun hiçbir şekilde katkısının veya görüşünün alınmadığı değişikliklerdir.
Yapılacak değişikliklerde beraber çalışıldığı takdirde, eğer böyle bir niyet varsa, kanunun işlerliğine ilişkin pek çok konuda bizim de görüşlerimizin olduğunu kabul edersiniz. Bunu birlikte hazırladık, birlikte işletiyoruz ve dolayısıyla bu ortak eserimizse, bu ortak eserin de eğer revizyonu gerekiyorsa, bunun da ortak çalışmalar sonucunda yapılmasını isteriz. Umuyorum böyle olacaktır.”
Kamu İhale Kanunu’nun temel bir mantık değişikliği getirdiğini de vurgulayan Akkaynak, “Bugüne kadar nasıl yapıyorduk ihaleleri? ‘Hele bir çıkalım, arkasından ödeneği, projesi, planı gelir, kontrolü de Allah kerim yaparız’ Bu mantıktan vazgeçtik” diye konuştu.
Eski uygulamayla Türkiye’nin 5 bine yakın proje mezarlığı oluştuğunu dile getiren Sener Akkaynak, “Bunun devamını mı istiyoruz, yoksa farklı bir yöntem ve anlayışla, artık bitirilebilir, belli süreler içinde planı, programı yapılmış, parası bulunmuş, plan ve programı aksamadan yürütülen bir ihale süreci mi istiyoruz? Buna ciddi boyutlarda karar vermek lazım” dedi.
|