Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İZODER Yangın Yalıtımının Hayati Önemine Dikkat Çekiyor

Yangından Korunma Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yangınlara karşı binalarda doğru malzeme seçimi, doğru uygulama, etkin denetim ve önleme sistemlerinin önemine dikkat çekti.

yapi.com.tr
İZODER Yangın Yalıtımının Hayati Önemine Dikkat Çekiyor

Yalıtımın önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten İZODER, 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde kutlanan Yangından Korunma Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Ülkemizde her yıl çok sayıda yangın meydana geldiğini, can kayıplarının yanı sıra maddi kayıplara da neden olan yangınlara karşı çok daha sıkı önlemler alınması gerektiğini belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yayımladığı 2019-2023 yılı istatistikleri, yangın ile ilgili vahameti ortaya koyuyor. 2023 yılında sadece İstanbul’da 9 bin 922 bina yangınının meydana geldiğini görüyoruz. Söz konusu rakamları aşağı çekebilmek için yangın yalıtımının göz ardı edilmemesi gerekiyor.”

Yangın yalıtımı ile binaları güvenli hale getirmek mümkün
Yangın yalıtımının, yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulmasını sağladığını belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Yangın doğası gereği çok hızlı ilerlediğinden dakikalar hatta saniyeler bile çok kıymetli. Yangın yalıtımında, yangın sırasında güvenli kaçış bölgeleri oluşturularak zaman kazandırılması ve bu sürede binada bulunanların tahliye edilmeleri temel amaçtır. Güvenli kaçış bölgeleri oluşturmak amacıyla duvar, tavan ve döşemelere, duvar veya döşemelerde tesisat geçişlerinin olduğu bölgelere, havalandırma sistemlerine ve yapısal olarak tüm gerekli noktalara yapılacak yangın yalıtımı ile binaları güvenli hale getirmek mümkün. Böylece yangın yalıtımı uygulamaları ile bina içerisindeki kişilerin yangın yerinden güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi sağlanır. Yapılarımızı yangın güvenli tasarlamak için yapısal olarak alınması gereken yangın yalıtım önlemlerini; yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemlerle birlikte planlamalıyız.” dedi.

Dış cephe kaplamalarında kullanılan malzemeler yanmaz özellikte olmalı
Dış cephelerde estetik kaygılar nedeniyle yapılan hatalara da değinen Emrullah Eruslu, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik, dış cephelerde meydana gelen yangınlardaki tecrübeler dikkate alınarak revize edildi. Yapılan değişiklik ile havalandırmalı cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştiriliyor. Bu havalandırma boşluğu, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızla yayılmasına neden olduğu için yönetmelikte, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği belirtiliyor. Estetik kaygılar ile yangın güvenliği önlemlerinin aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlarla karşılaşmamak adına doğru detay ve malzeme seçimi konusundaki denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor.”

İZODER’den Yangından Korunma Haftası’nda yangın yalıtımı eğitimi
İZODER olarak tüm paydaşlar açısından yalıtım bilincini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Eruslu, “Yalıtım sektörünün çatı kuruluşu olarak sektörümüzü en doğru şekilde tanıtmak, yalıtımın güvenli ve sağlıklı yapıların ayrılmaz bir parçası olduğunu anlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmaların en önemlilerinden biri de düzenlediğimiz “Yalıtım Seminerleri”. Pek çok kurum ve kuruluşla gerçekleştirdiğimiz seminerler, yalıtım konusunda önemli bir bilgi paylaşım platformu olarak değerli katkılar sağlıyor. Son olarak TMMOB Mimarlar Odası ile yaptığımız eğitim iş birliği çerçevesinde 25 Eylül-1 Ekim tarihlerini kapsayan Yangından Korunma Haftası’nda, “Yangın Yalıtımına Giriş ve Genel Bilgilendirme” başlığı ile serinin ilk eğitimini çevrimiçi olarak vereceğiz.  Yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek dört ayrı eğitim ile Yangın Yalıtımı Eğitim serimiz tamamlanmış olacak. Önümüzdeki dönemlerde de Yalıtım Seminerlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.” diyerek açıklamalarını bitirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izoder-yangin-yalitiminin-hayati-onemine-dikkat-cekiyor_206398.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!