
İşte Türkiye'deki Müze Sayısı

Tarihi Bina Bakın Ne Olacak

İlk 700 Metre Tamam

Yapı Stokunu Yenileyip Riski...

İzmir’in Gururlandıran Birinciliği

İzmir Büyükşehir’den 2015 Yatırım Raporu

Dev Projede Son Durum

Tarihi Han Satılıyor

İşte İzmir'in Raylı Sistem Planı

Müze Ücretlerinin Zamlanmasına...

Bu Müzede 7 Uygarlıktan Eserler...

Yeni Kent Krizine Kısmi Çözüm

Büyük Dönüşüme Valilik Vizesi

Viyadükler Yeşilleniyor

Fitch’den İzmir’e Güzel Haber

Tarihi Şehir, Heyelan Tehdidi...

Kulelere İzin Veren Plan Notu...

Tarih Böyle Yok Edilir

Aslan Payı Ulaşıma

Moda İskelesi’ne Hatalı Restorasyon

Bergama’da Restorasyon Sürüyor

Selimiye'de 'Sır Odası'nın...

"Aspendos Restorasyonunda...

Aspendos Restorasyonuna 'Mutfak...

589 Yıl Ayakta Kaldı; Restorasyonu...

Antik Patara Takı Restorasyona Alındı

Sur-u Sultani'nin Restorasyonu Başladı

Zeus Tapınağına Restorasyon

Tarihi Ceneviz Kalesi'nin...

Bir Restorasyon Rezaleti Daha!

O Ev Restorasyon Bekliyor

GSÜ'de Restorasyon Yılan Hikayesine...

Nusretiye Camisi'nde Restorasyon...

Bu Sarayın Restorasyon Masrafı...

Atatürk Evi Müzesi Restorasyona Alındı
İzmir’in Tarihi Müzesinde ‘Kurtarma’ Mesaisi
Restorasyon ihalesi tamamlanan İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'ni kurtarma çalışması başladı.

DHA'nın haberine göre, İzmir'de içinde Osmanlı ve 1920-1970 yıllları arası döneme ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk'ün ilk Meclis'teki ve Ankara Ulus Meydanı'ndaki, Rus kameramanların çektiği, 10'uncu Yıl Nutku konuşması, Cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Atatürk'ün İzmir Atatürk Lisesi'nde oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı bulunan, ancak çatısı akan, tavanı çökmeye başlayan, duvar sıva ve taşları dökülen, pencereleri çürüyen 200 yıllık tarihe sahip İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi binası, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. Müzenin içindeki eserler ise dağıtıldı.
Açık olduğu dönemde çok sayıda öğrencinin ziyaret ettiği, Cumhuriyet filmlerini izlediği müze binası için 23 Kasım 2011 tarihinde koruma kurulu tarafından onarım ve restorasyon izni verildi. Ancak yağmurlar nedeniyle her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müze binasının onarımı bir türlü başlamadı. Müze görevlileri, binlerce film, kitap ve belgeyi, dolduruldukları kolilelerde korumaya çalıştı. Daha sonra koli içindeki eserlerin zarar görmemesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk Müzesi'ne kitaplar hariç bağışlandı. Kitap araç ve gereçlerin bir bölümü de Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. Şantiye kuruldu çalışmalar başladı İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü müzenin onarım ve restorasyonu için ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma, onarım ve restorasyon çalışmalarına başladı. Müzenin yıkılan duvarları, sıvası, çürüyen kapı ve pencereleri, akan çatısı, iç ve dış ahşap bölümleri de dahil her tarafı onarılmaya başlandı. 1 milyon 900 bin TL bedelle ihale edilye müzedeki çalışmaların 400 günde tamamlanması planlandı. Müzede çalışmaların başlaması, Karataş semtinde yaşayanlarca da sevinçle karşılandı. Cumhuriyet kütüphanesi olsun Müzedeki birçok eşyanın Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film ve Ses Arşivi ile Atatürk Müzesi'ne bağışlandığını dile getiren kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından, aynı zamanda Karataş semtinde yaşayan Abdülkadir Hazman, "Kitap araç ve gereçlerin bir bölümü de Çiğli İlçe Mill iEğitim Müdürlüğü'nde bulunuyor. Eşyalar ve araç gereçler geri gelmeyeceği için, biz Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi ve Dünya Klasiklerine ait 10 bine yakın kitap ve ansiklopedinin müzeye getirilirek, tüm İzmirlilerin faydanacağı bir Cumhuriyet Kütüphanesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz" diye konuştu. Hazman, Müzenin bulunduğu binanın önceleri Ermeni okulu olarak kullanıldığını ve Cumhuriyet'in kurulmasından sonra ilk Latin alfabesinin kullanıldığı Duatepe İlkokulu binası olarak hizmet verdiğini belirterek, "Okulun kapatılmasından sonra 1990'lı yıllarda bina Milli Eğitim Müdürlüğü'nün deposu ve arşiv binası olarak kullanıldı. Burada son derece değerli Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait el yazması kitaplar, Atatürk'ün Osmanlıca yazılı ilk nutku, yabancı yazarların ülkemizin tarihi ile ilgili yazıları, seyahatnameler, Cumhuriyet dönemine ait filmler, film makineleri, araç ve gereçleri, Ege Denizi adı verilmeden önce hazırlanan Osmanlıca Türkiye haritası da bulunuyordu" dedi. |