b>İzmir'de doğalgazın kent içi dağıtımına talip olan 90 sanayicinin, şirket kurma çalışmaları tamamlanıyor. Kurulacak şirketin koordinatörü ve "isim babası" ise yine çok ortaklı bir şirket olan Kipa'yı bugünkü başarılı performansına ulaştıran Şinasi Ertan olacak.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, şirketin kuruluş çalışmalarının 90 ortakla başladığını açıkladı. Ortaklık için İzmir'deki tüm sanayicilere çağrı yaptıklarını belirten Esen, artık yeni ortak almayı dondurduklarını söyledi. Esen, ortakların 5'er milyar lira sermaye ile şirketin kuruluşuna katıldıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Bu paranın da yüzde 25'ini ödediler. Şu an ön fizibilitenin yapılabilmesi için çeşitli firmalardan teklif aldık. Geçici yönetim kurulu olarak 10 güne kadar hangi firmaya fizibilite çalışması yaptıracağımıza karar vereceğiz. İki hafta içinde ortaklarımızla toplantı yaparak ön fizibiliteden alacağımız sonuçları irdeleyeceğiz. Onlardan alacağımız fikirler doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz. 3 ay içinde fizibilite çalışmalarını tamamlamış olacağız. Adımlarımızı çok dikkatli atıyoruz. Çalışmalarımızı belirli bir koordinasyon içinde götürüyoruz. Nisan, mayıs ayı gibi yapılacak dağıtım ihalesine hazırlıklarımızı yapmış olarak çıkacağız. Çok ortaklı şirketlere bir yenisini daha ekleyeceğiz. Kipa modelini örnek alacağız, şirketin koordinatörü ve isim babası da Sayın Şinasi Ertan olacak."
Büyükşehir belediyesi bilgilendirildi
Yaptıkları çalışmalar konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bilgilendirdiklerini ifade eden Esen, büyükşehir belediyesinin kanundan gelen bir hakla ihaleyi alacak dağıtım şirketine yüzde 10 bedelsiz, yüzde 10 ise bedelli ortak olabileceğini kaydetti.
Kent içi doğalgaz dağıtımının kâr oranının düşük olduğu söylentilerinin gerçeğe dayanmadığını dile getiren Esen, bugüne kadar doğalgazın kent içi dağıtımına yönelik bir fizibilite yapılmadığı için herkesin kendi düşüncesini açıkladığını söyledi. Esen, "Neticede bize fikir verecek olan ön fizibilite etüdünden çıkacak sonuçlardır. Ondan sonra ancak `kârlıdır' veya `kârsızdır' demek mümkün olur. Eğer kârsız ise o zaman İzmir gibi bir yerde doğalgaz dağıtımı olmayacak demektir. O zaman Botaş'a gidip şartların iyileştirilmesi konusunda somut isteklerimiz olur. Botaş, doğalgazı kapıya kadar getirmiş ise bizim gibi şirketleri en azından nasıl kârlı yapacağı konusunda bir karar üretecektir" şeklinde konuştu.
|