zmir Körfezi’nde yaşanan kirlenmenin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri’ne bağlı Piri Reis gemisi, bölgede analizlere başladı.
Pasaport mendireği içinde alınan ilk su örneğinde beş yıl önce sıfır olan oksijen değerinin litrede 5,62 miligram’a çıktığı belirlendi. Temiz denizlerde bu oranın 7-8 miligram olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre körfezdeki iyileşme ilgi çekici.
İzmir Büyükşehir Belediyesi körfezi kirletenlere karşı önlemlerini arttırırken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Piri Reis araştırma gemisi bölgede çalışma başlattı.
Piri Reis Araştırma Gemisi incelemenin ilk gününde önce deniz dibine gönderilen kamerayla dip çamuru ve suyun görülürlük oranı izlendi.
Ardından da körfezden alınan dip çamuru ve su örneklerinin analizleri yapıldı. Uzmanlara göre, içinde ağır metaller ve çeşitli organizmalar bulunan deniz taban çamurunun hemen iyileşmesini beklemek doğru değil.
CİHANGİR: DENİZ TABAN ÇAMURU CİDDİ BİR TEHDİT
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü ve Proje sorumlusu Prof. Dr. Bülent Cihangir, yaptıkları incelemelerde olumsuz bir süreç görmemelerine rağmen iç körfezde ciddi tehdit olduğuna dikkat çekti
Prof.Dr. Cihangir, “Koku olayı çok farklı. Yani oradaki bozuşma, organik bir bozuşma süreci; ama biz denizdeki durumu takip ediyoruz. Şu anda gözlemlerimizde olumsuz bir süreç yok. Ama iç körfez dahilinde ciddi bir tehdit var. Bu da deniz taban çamurundan kaynaklanıyor” dedi.
Uzun yıllar kirletilmiş olan körfezde iyileşmesinin kısa zamanda gerçekleşemeyeceğini söyleyen Cihangir, “50-60 yıl foseptik olarak kullanılmış bir ekosistemin dört beş yılda Çeşme, Karaburun veya Mordoğan gibi olmasını beklemek yanlıştır.” dedi.
Çalışma kapsamında körfezin 40 ayrı noktasından alınacak örnekler analiz edilecek ve deniz izlemeye alınacak.
|