b>Gökkafes'in arazisinde yapı yapılamayacağına ilişkin şerhin mahkeme kararıyla tapuya konulması İTÜ'yü harekete geçirdi. Arazide hak sahibi olan İTÜ, yıkım talebiyle dava açtı.
'Gökkafes'in bulunduğu arazide yapı yapılamaz' şerhinin tapuya konulması kararının kesinleşmesinden sonra harekete geçen arazinin hak sahiplerinden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), binanın yıkılması için mahkemeye başvurdu.
Görüntüsüyle kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle tartışılan ve yıllar süren hukuk sürecine konu olan 'Gökkafes'in yıkımının tekrar gündeme gelmesine geçen yıl eylül ayında Yargıtay'ın verdiği bir karar neden olmuştu. 2. Abdülhamit'in 1908 yılında güvenlik nedeniyle, 'Gökkafes'in olduğu arazi üzerinde yapı yapılamayacağı' yönünde tapu üzerine koyduğu şerhin silindiği anlaşılınca belediye dava açmıştı. Davada şerhin 1984'te Süzer Grubu'nun başvurusu üzerine Tapu Bölge Müdürlüğü'nce silindiği belirtilmiş, bu tür bir işlem için mahkeme kararı gerektiği vurgulanmıştı.
Yargıtay'ın kararı
Davaya arazide hakları bulunan İTÜ ve Hazine de taraf olmuştu. Mahkeme şerhin hukuka aykırı biçimde silindiği, bu nedenle de tekrar tapuya işlenmesi gerektiğine karar vermişti. Yargıtay da mahkemenin 'yapı yapılamaz şerhinin tapuya işlenmesi' kararını onamıştı. Süzer Holding'in 'karar düzeltme' talebi Yargıtay tarafından reddedilince, karar kesinleşmişti. Yargıtay'ın 'inşaat yapılamaz kaydının' yeniden tapuya işlenmesine karar vermesinden sonra arazide hak sahibi kurumların yıkım için dava açabileceği gündeme gelmişti. Karardan sonra birçok kez 'hukukun gereğini yapacağını' açıklayan İTÜ harekete geçti.
Duruşma 25 Mart'ta
Üniversite adına ocak ayında Şişli 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, Gökkafes'in kentin estetik ve siluetini bozduğu yeniden anımsatıldı, binanın ve tesislerin tüm eklentileriyle birlikte yıkılması istendi. Dilekçede, Gökkafes'te dairesi bulunan Dolmabahçe Turizm A.Ş, TMSF, SPK, Yapı Kredi Bankası, Tunç Mehmet Çapa, Tekstil Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası'nın da aralarında olduğu 24 kurum davalı olarak yer aldı ve söz konusu menkullerin satılmaması istendi. Davanın ilk duruşması 25 Mart'ta görülecek.
22 yıldır süren kavga
Süzer Grubu, 1983'te DPT'ye başvurarak Dolmabahçe'de otel inşa izni, ardından da 1 No'lu Koruma Kurulu'ndan Taşkışla'nın boyunu aşmamak kaydıyla, 24 metre ya da sekiz kat yüksekliğinde inşaat onayı aldı. Bölge daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 'turizm alanı' ilan edildi. Bedrettin Dalan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 'Gökkafes'in boyu 134 metreye çıkarıldı. 1989'da belediye başkanı seçilen Nurettin Sözen, 'Gökkafes'i mühürledi. Beyoğlu Belediyesi de inşaat iznini 24.5 metreye indirdi. Dönemin ANAP hükümeti ise imar yetkisini belediyeden aldı, Bayındırlık Bakanlığı'na verdi. 1994'te belediye başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan da yıkım için çalıştı. Ancak hükümet araziyi RP'li Beyoğlu Belediyesi'nden alarak ANAP'lı Şişli Belediyesi'ne dahil etti. Bu sürecin ardından Gökkafes'in 15 davaya konu olduğu bir hukuk savaşı başladı.
|