stanbul'a su sağlayacak projeler, susuzluk "yağmur duası"na çıkılacak seviyeye geldikten sonra hız kazanmaya başladı. Bu projelerden biri, atık suların yeniden kullanımını sağlayacak Ataköy'deki "İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi." Ancak kurtarıcı niteliğindeki bu projeye yıllar sonra başlanabildi.
Proje 13 yıl önce dönemin İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu tarafından hazırlandı. İSKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ayamama Deresi'nin hemen ağzında yapılması düşünülen tesisin kurulacağı arazi hazineye aitti.
Başkanlar uğraştı ama...
Başkanlar Recep Tayyip Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna ve Kadir Topbaş buranın hazineden alınması için büyük uğraşlar verdi. Ancak, bürokratik engeller aşılamadı. İSKİ yetkilileri, "Topbaş, 3.5 yıl Maliye Bakanlığı'ndan yerin tahsisi için uğraştı ve sonunda sorun çözüldü. Ama İstanbul 13 yıl kaybetti" dedi.
Projenin ihalesi ise geçtiğimiz 2007 Şubat ayında sonuçlandı. İhaleyi, 197 milyon YTL ile WTE Wassertechnik GMBH, Lidya Yapı ve San. Tic. A.Ş. ile Kalyon İnş. San. Tic. A.Ş.'den oluşan üçlü konsorsiyum kazandı. 2014 yılında hizmete girecek olan İleri Arıtma Tesisi, İstanbul atıklarından günde 700 bin metreküp su elde edecek.
Eroğlu-Çodur çelişkisi
Bu su, özel hatlar oluşturulup özel depolar yapılarak sanayide ve çevre sulamada kullanılacak. Elde edilecek günlük su, İstanbul'un günde tükettiği 2 milyon metreküp suyun üçte birinden fazla olacak.
İSKİ ve Devlet Su İşleri (DSİ) eski müdürü ve AKP Afyon Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projenin 2002'de kendisinin görevden alınmasıyla durdurulduğunu kaydetti. Hazine'yle ilgili arsa tahsisi sıkıntısının da o dönemde aşılmak üzere olduğunu belirten Eroğlu, "Ataköy Arıtma Tesisi, 2003 yılında 7 milyon YTL'ye bitirilecekti. Daha sonra da bazı eklemeler yapılarak büyütülecekti" dedi.
Eroğlu'nun halefi eski İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur ise projenin kendileri tarafından iptal edildiğini belirterek, "Ancak hazineden iznin daha yeni çıktığını da hatırlatmakta yarar var. Eroğlu'nun projesini iptal gerekçemiz, ön arıtma olduğu içindir. Yani kaba arıtmaydı. Şubat ayında yeni projenin ihalesini ben yaptım. Çok uğraştık, ama İstanbul mükemmel bir tesis kazandırmış olacağız" diye konuştu.
Melen projesi gecikti
Bir diğer gecikme de Melen projesinde yaşandı. DSİ, İstanbul'un artan nüfusu dikkate alarak doğacak, su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında "Büyük Melen Projesi"ni hazırladı. Kurumlar arasındaki yazışmalar ve bürokratik engeller nedeniyle projeye ilk kazma 2001'de vurulabildi. Yılda 268 milyon metreküplük su sağlayacak olan Melen Projesi'nin en geç 2005 yılında İstanbul'a ulaşması bekleniyordu. Proje, İSKİ'nin istediği gibi yürütülseydi bugün İstanbul'da su sıkıntısı yaşanmayacak ve şehrin şu sıralar bir yıl yetecek suyu olacaktı.
Bu arada 180 km uzaklıktaki Melen Çayı'ndan su getirme çalışmaları 79 gün sonra tamamlanacak ve 20 Ekim 2007'de İstanbullular suyu kullanmaya başlayacak.
|